Краят и новото начало в изкуството на пантомимата

Първи и последни стъпки в изкуството на пантомимата.

Спектакълът „Първи стъпки в пантомимата” пожъна голям успех миналата събота в Kуклен театър Пловдив. Представлението разтърси зрителите като им показа нещо изключително вдъхновяващи. На сцената се качиха младите таланти в нямото изкуство и техният утвърдил се преподавател Гурам Биркадзе. Това беше техният първи допир до сцена и неговото последно представление. Там той завърши всичките етюди с неговата миниатюра на име “ Над Дъгата“. Това бяха последните му минути на сцена и както и тези от спектакъла. Той беше сам,  демонстративно извади кърпичка от джоба си, като изтри грима си в символ на това, че предава щафетата в изкуството на пантомимата и оставя сцената в ръцете на младите и техните все още едва неподправени таланти.

Рисуване на живо

Миниатюрите бяха съпътствани от специално подбрана музика, живописно осветление, както и от рисунки на живо. Водещ художник на представлението беше Илина Грозева. Преди всеки етюд художника изобразяваше неговата същност и историята на която публиката щеше да стане свидетел. скиците бяха прости и ясни, като носеха нотка на игра и артистичност.

Музика и осветление

За озвучението се погрижи Моника Василка, която беше през цялото време на репетиционния процес с прохождащите творци. „Получи се един много стойностен спектакъл. Първоначално те не приемаха това на сериозно. Не осъзнаваха какво ще се случи, може би защото не проумяваха това, че първото им представление ще е на сцена пред истинска публика. И това което целия екип не знаехме е, че в края на представлението господин Биркадзе, ще свали грима си и ще излезе от светлините на прожектора. Като напълно ще остави това изкуство в техните ръце. Но часове преди спектакъла децата събраха сили, концентрираха се и напълно доказаха, че са достойни ученици на Гурам Биркадзе.” Осветлението също беше дело на прохождащ талант в сферата, а именно Бранислав Балтаджиев.

Миниатюри

Миниатюрите бяха 12 на брой като всички от тях без последния се играеха от ученици. Бяха доста добре подбрани, като всеки етюд беше изключително добре адаптиран спрямо младежите. Тези етюди са извадки от авторски спектакли на Гурам Биркадзе, от целият му творчески период до тук. Заглавия като „Блян“, „Сън“, „Фехтовка“, „Криви огледала“ разсмяха и трогнаха публиката със своят чар. Интересен беше и етюдът „Баби“, това беше единствената пиеса в която се говори. И разбира се отново последният етюд „Над дъгата“ събуди най-голяма палитра  от емоции в залата, заради това че в няколко минути Гурам събра всичко характерно в изкуството, като показа целият си творчески път в изкуството от началото до края.