Ханя Янагихара – „Малък живот“

Ханя Янагихара – „Малък живот“

Ханя Янагихара е име в литературата, което заради втория си роман ще кънти дълго читателските мисли. Родената на 20 септември 1974 американка (с баща от Хавай, а майка от Южна Корея) понастощем е главен редактор на T: The New York Times Style Magazine. Първият ѝ роман, The People in the Trees, не жъне особен успех, макар и да е писан дванадесет години. Янагихара дори не е сигурна, че ще се намери издадел за следващата творба, върху която работи.

Малък живот е безпощаден, чутовен, раняващ роман от 720 страници. Със сигурност не е книга за всеки читател, особено ако е разглезен с разкази за ежедневието в България и прехвалена поезия за птички и пчелички. Малък живот е истинска книга за отношенията между мъже, които притъпяват болезнено емоциите си, които изразяват емоциите си с реч, характерна за живеещи в последното десетилетие, макар и да не е ясно кога точно се развива сюжетът. Приятелските отношения между четирима приятели – юрист, актьор, художник и архитект – са преплетени с истории за потайното минало на единия от тях.

Историята е унищожителна и нищо чудно дори и най-смелите читатели да изоставят романа. Временно. Преди да бъдат издърпани като с късащо се корабно въже обратно в океана от тъга. До каква степен е важно физическото и има ли смисъл да живееш, ако смяташ, че си недостоен за живот, ако смяташ, че животът ти е малък, нищожен? Янагихара умело въвлича всеки един от нас в действието, което се развива в Ню Йорк. Критикувана за успехите, които постигат героите ѝ, романистката защитава идеята, че всеки отива в Голямата ябълка, за да успее.

На фона на политическата ситуация в България издаването на Малък живот е риск, за който можем само да благодарим на издателство „Лабиринт“. Въпреки че Гарт Грийнуел (автор на развиващия се частично в България „Каквото ти принадлежи“, изд. Black Flamingo) я нарече „дългоочакваната гей книга“, отношенията не са толкова на ЛГБТ тематика, колкото човешки – приятелство, успех, срам, вина, състрадание, обич, любов. Хвалебствията на „Ню Йоркър“, „Атлантик“ и „Уолстрийт Джърнал“ не бива да озадачават никого – Малък живот е и финалист за някои от най-важните литературни награди в света – включително „Ман Букър“ и Националната награда за книги на Съединените щати.

Малък живот трябва да присъства във всяка съвременна библиотека. Кой би повярвал, че такъв труд е създаден едва за 18 месеца? А почитателите на романа наброяват стотици хиляди. Смел ли е българският читател и ще успее ли да се впише в царството на почитателите?