Битието ми е изпълнено с щастие, защото се занимавам с това, което харесвам

viktorХудожникът Виктор Мъжлеков е роден в Стара Загора. Една от любимите му техники е масло на платно. Обича да експериментира с маслените бои и различните начини за тяхното нанасяне. От 1995г. насам е имал участия в много регионални и национални изложби както и 6 самостоятелни. Самоопределя се като един щастлив човек.

Наричаш стила си астрален постреализъм. За някои това понятие не говори нищо – как би го дефинирал?

Относно стила ми има много тайнство, аз самият не мога да дефинирам точното описание. Мога да кажа, че ми хрумна спонтанно и много ми допадна като звучене и смислов заряд на думичките. Е ще опитам да обясня. Защо астрален? Aми, свързвам това понятие със съвсем друго енергийно ниво на съществуване, предполагам и че астрала е такова. Та това място (понятие) се доближава много до света, който рисувам. А постреализъм е течение (смее се), което e изключително популярно в астралните ширини. Стана ли ви ясно?!?! :))))

По мои наблюдения стилът ти се харесва от много хора. Според теб какво ги привлича?

Стилът ми наистина се харесва от много хора, не ми стигат вече пръстите на ръцете да ги изброя :))) Привлича ги зарядът, който носят картините ми, това е зарядът, който смятам, че и аз самия нося, любов, позитивизъм, светлина, хармония. Хората са гладни за това, много от тях не го осъзнават и когато видят творбите ми го усещат.

Какво е да си израснал в семейството на художник?

Страхотно е! Благодарен съм, че съм се родил и израснал в такова семейство, това е създало в мен фундамент, който не ще се разклати, изградило ме е като личност.

Доходоносно ли е да си художник в България? Какви са предимно клиентите ти?

Ще отговоря така: сега съм на 32 години и почвам да се изхранвам само от дейността си свързана с изкуството, голямо предизвикателство е. Мога да кажа също, че независимо колко изкарвам и какъв стандарт на живот имам, битието ми е изпълнено с щастие, защото се занимавам с това, което харесвам.

Имаш много хубав сайт, в който се вижда, че продаваш принтове, чаши, картички… това очевидно е проява на предприемачество. Сам ли стигна до идеята за това или някой ти помага?

Благодаря. Да, определено имам предприемаческа жилка в мен. Сайтът и нещата в него са следствие на много събития и натрупан опит и отдавна съм изгубил последователността, но мисля че Мая (моята сродна душа) ми даде тласък в тази посока най-много. Да е жива и здрава!

Смяташ ли, че си комерсиален художник и намираш ли комерсиалността за пошла в сферата на изкуството?

Определено не съм комерсиален художник (под комерсиален разбирайте да рисувам с мисълта да изкарам пари). Иначе комерсиалната страна на нещата живо ме вълнува, имам много творчески идеи, които желая да реализирам а за това са ми нужни много средства :))

Какво те вдъхновява?

Всичко, което е в сферата ми на възприятие.

Имаш ли планове в артистичен аспект за близкото бъдеще?

Оооо, какъв хубав въпрос! Имам, при това много :)) Освен с живопис имам намерение да се занимавам с разработка на игри, анимация и архитектура. Насъбрал съм много идеи и скоро ще почна да ги разработвам по-сериозно.

Смяташ ли, че Пловдив има специфична атмосфера, която предразполага човек към изкуството?

Пловдив е моят град! В никой друг град не съм се чувствал толкова комфортно. Определено усещам вибрациите на града и те са в резонанс с моите. Пловдив е едно съкровище, на което се радвам всеки ден. Обичам този град, това е.

Какво ще пожелаеш на читателите ни?

Пожелавам им да работят върху своето по високо осъзнаване, като личности, като души, като творци. Творчеството е средството чрез което вселената ни се развива и еволюира, а ние хората сме един от многото инструменти на това творчество, затова е и толкова важно да мислим и действаме творчески. Обичайте се!


Вижте още на http://mazhlekov.com/