Гергана Табакова

Гергана Табакова

Представяме ви Гергана Табакова. Прекрасната ѝ усмивка озарява Пловдив. Талантът ѝ ни зарежда с положителни емоции. Разказва ни за себе си и защо се включва в The Andy Warhol Art Exchange.

От колко време се занимаваш с изкуство?

От много малка, 4-5 годинки, съм започнала с рисуването, буквално навсякъде. Майка ми и баща ми са художници и реално това не беше нещо ново за мен. Нямах проблем да стоя сама, с моливи и хартия се забавлявах повече от всичко. На 6 годинки направих първата ми скица на човек, тогава майка каза, че имам страхотно виждане. Повечето ми картини са абстракции и геометрични фигури, наподобяващи африканско, индиански и български шевици. През 2002 бях приета в художествено училище. Имах невероятни преподаватели, научиха ме на доста неща. През 2007 бях приета в Художествената Академия в Пловдив. Средата ме научи да уважавам колегите художници и начина им на мислене. В момента желая собстено ателие, в което да творя. Все още го търся.

[cml_media_alt id='4049']Gergana Tabakova 02[/cml_media_alt]Защо реши да се включиш в обмяната на изкуство, организирана от Absolut? 

Реших да се включа, защото за мен това е нещо ново и изключително интересно. Рядко се предлага такава възможност и вярвам, че трябва да има кореспонденция между творците от различни държави.

Защо подбра тази творба?

Всъщност аз нарисувах картината специално за този обмен. Тя представлява Жена с Еленска Глава, това не е маска, а живо животно, има символи и е в син цвят, напоследък същността ми се изразява чрез синьото. Тази картина е израз на идея, зародила се в мен още преди една година. Избрах точно нея, защото за мен този обмен изразява една мистерия и лека загадъчност спрямо същността на този от другата страна. Това, което аз бих могла да изразя в случая чрез същността на Елена. Реално олицетворявам хората с животни, запознавайки се с тях. Случи се след един мой сън. И от тогава, доста забавно и мистериозно индианското в мен се събуди.

снимка: Милен Гелишев