Дани Новкова и танцът на тишината

Здравей! Искаш ли да разкажеш малко за себе си?

Аз съм Дани Новкова, на 21 години съм, студент и от скоро ще преподавам жестомимика в „Plovediv“.

Жестомимика? Какво означава това?
Жестомимиката е езикът на глухите.

Защо избра да преподаваш този език, а не друг?
Първата причина е защото аз самата съм нечуваща, по рождение –  да вдъхновя повече хора да научат този език. Втората причина е да спомогна в създаването на нов жестомимичен речник в България.


1


По какъв начин жестомимичният език е по-различен от вербалния?
Ами, не съм чуваща, че да направя обективна съпоставка, но едно мога да кажа – жестомимиката е силно емоционален език. Докато вербалният език ангажира само гласът ти, жестомимичният ангажира цялото ти тяло.

А имаш ли представа колко чуващи хора владеят този език в България?
Не знам колко хора официално владеят езика, но едно е факт – че преводачи няма. Където в чужбина много хора практикуват съвсем професионално преводаческа работа, но тук в България, да, имаме жестомимичен речник, но той не модерен и актуален, направен е с много грешки. Това създава сериозни предизвикателства за хора като мен, в съвсем ежедневни ситуации – от сложни, както когато трябва да се явя на някое дело до по-прости, както когато трябва да си поръчаш кафе от някой ресторант.


Как реагират хората на това, че си нечуваща?
Ами, има различни типове хора. Има едни, които веднага след като разберат, че съм нечуваща, неловко се свиват и съвсем неадекватно и неучтиво прекъсват разговора и си тръгват. Има други, които „се опитват“,  с които си подхвърляме хартиени бележки, на които си пишем каквото искаме да кажем, притеснени са, но не толкова. Има и трети – с тях се свързвам още от първия миг. Тези са хората, които се отпускат и с голям интерес се опитват да импровизират и измислят жестове само и за да ги разбера, за които аз не съм нечуваща, а човек.
IMG_4232
Ще разкажеш ли малко повече за курса?
Курсът ще се проведе на 2-ри Април и това, което искам да се случи е не еднопосочно преподаване, както е в училище или университет, лектор с дълъг и скучен разказ на темата, а двупосочно, съвсем неформално, както би било ако излезем на кафе. Искам освен да науча на основни жестове гостите ми, искам да им разкажа и малко за културата ни, за историята ни. С други думи и със самочувствие ще го кажа – ще бъде много интересно.

Какви тип хора искаш да поканиш на курса?
Няма значение какъв тип хора. Важното е техният интерес към езика.

Какви финални думи искаш да кажеш за читателите на тази статия?
Заповядайте на 2-ри Април, с удоволствие ще ви посрещна! 🙂
2