Дена Попова за Пловдив

Дена Попова за Пловдив

[cml_media_alt id='3698']Дена Попова 01[/cml_media_alt]

Седя на първия ред и чакам да се появи. Нали знаете онова усещане – виждали сте човек само на снимка (или по телевизията) и идва момент да видите реална личност. Същото изпитвах. Стъпваше плахо. Защо така плахо за човек с такива добри разкази? Толкова истинска изглежда и е, че няма накъде. Свали си якето, а отдолу – най-уютният пуловер. Заговориха за нея от „тежката гвардия“. Даже баща ѝ, Деян Енев, се включи. А тя седи кротко и слуша. Усмихва се, изглежда съсредоточена, ръцете ѝ леко треперят, докато чете един от разказите в „Старите дни“. Слушателите я третираха като дете. А тя не е! Тя е кълбо космополитност. Думите са ѝ от „другаде“. Говори с вълнение за работата си с бежанци. Раздаде автографи, наснимаха я. Дойде и моят ред. Исках три неща да я питам и май се изненада, че не говорим, както е свикнала. Даже веднага се разбрахме да сме на „ти“.

Казваш, че Пловдив ти е любимият град. Защо?

Интересно е, че не бях идвала в Пловдив до миналата година, юни месец. Просто бях минавала за кратко, но от юни до сега се получи така, че дойдох четири-пет пъти. И всеки път се шашкам от това как Пловдив едновременно изглежда доста различен и в същото време е спокоен и непокътнат град, тоест има си някакъв вътрешен мир, някакъв вътрешен механизъм на целия град. Доста по-спокоен и обходим е центърът отколкото на София. И може би защото всеки път се чувствам донякъде като турист, в същото време съм тук в България.

Може ли да очакваме разказ за Пловдив?

Да. Ще дам знак, като го напиша. Всъщност, наистина – при мен водещото са героите. В момента, в който срещна някой интересен човек, когото да опиша или ми даде идея за разказ, това би бил разказът за Пловдив.

Коя е Дена, когато не пише, когато си е у дома?

Дена, когато не пише, ходи на кино. Или пък… никога не съм била спортен тип, но напоследък ходя редовно на плуване.  Или пък ходим с разни познати да разхождаме кучета от приюти. Общо взето имам своите моменти на пълен релакс.

[cml_media_alt id='3700']Дена Попова 02[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='3701']Дена Попова 03[/cml_media_alt]

 

Не сгреших, че не задълбахме за разказите ѝ, те сами говорят за себе си. Тя е нов глас, който трябва да бъде чут. От младите!

снимки: Yorgos Papadopoulos