10 ненужни умения преди 30 години

10 ненужни умения преди 30 години

Упс!

Подведох Ви, Читателю! Няма булет пойнтс по-надолу и може да е напълно безполезно да четете този текст. А понеже сте вече по-чувствителен, защото непрестанно Ви се случва в интернет същото, се чувствате направо измамен. Заглавието пропито от маркетингова сухота – конкретно „10 ненужни умения преди 30 години“ – и още по-безмисления текст на масово индексираното съдържание в интернет обаче няма как да не са Ви подразнили повече от откровението, което ще следва.

Това, че признах веднага, че Ви подведох обаче, отменя ли това, че все пак подведох? Даже не се разбира от заглавието ми: тези умения са ви ненужни преди Вие да навършите трийсет години или ще четете за ненужните вече умения от 1985г насам. Но, няма нищо, на планетата Земя не ги броим тези дребнавости.

Купищата пари в проучвания за още проучвания на его-защитите на поколението Y ще имат по-тежки резултати от облъчване със статии за това какви умения са ни необходими. Горките ние Y/Why, дойдохме си с тези защити, защото подозирахме, че ще живеем в най-жестоката маркетингова тиха война. Понеже реклами, билборди и поучения не ни действат, ще ни ударят по добрите намерения – сега да се учим, сега да живеем, както г-н Толе напомня (Екхарт Толе). Но, нека да не се тревожим – извършваме по-тежки престъпления в груповата си омая на нещоправещи заети хора. Това, за което пиша си е направо безпредметно и няма как да помогне, а през това време пред мен изскача…

Стотната написана по американски шаблон повърхностна статия в интернет „Как да въздействате на хората…“. Мисля си „Как да добавите още едно в графата с ненужни умения.“ Единствената полезност в тези смешни списъци (тип график с пояснения) е осъзнаването или припомнянето как ни въздействат по тези заучени, но ефективни начини.

Кой ни въздейства? Ами Те. Кои са те? Вие си знаете. 

Освен тях има и други – те пък са направо изобретателни в това отношение и съвсем леко подръпват кончетата отгоре на хора, организации, събития и после резултатите са винаги „изненадващи“.

Кому е нужно да въздейства, на който и да е, било то и с добри намерения? Въпросът идва от човек, който по цял ден въздействаше ли, въздействаше и се чувстваше все по-зле от това, докато разбра, че в крайна сметка това е едно от уменията, които може да са популярни, но носят повече вреди от ползи.

Как ни научиха да четем – сканирайки, защото няма време да четеш вниквайки, стига да усетиш „основното“, което ще забравиш след 0,000 секунди. Да, „scanning“ също е от полезните умения, които и аз усвоих, и аз страдам от неговите прекрасни последсвия. Веднъж се нагългах с толкова „scanning“, че като си отворя пощата и виждам в една точка. (Никой не те предупреждава да консумираш уменията си с мярка и удоволствие, ако са свързани с четене на пощата ти.) Напомням, че е некултурно да не отговим на имейл, минимум трябва да се извиним, че е отишъл в Spam и вината не е наша.

Че не е естествено, не е човечно, не е уважително, независимо под какъв параван от добро отношение е направено, това са мета-емоции. Не ги бъркайте с ясни мисли, не ги мислим тези неща – чувстваме ги под онова, което е останало адекватно от чувствата ни. Чувства се зле човекът, защото му тежи на съвестта, че трябва така да се отнася, не може иначе, понеже се е изхабило, каквото е имало за дававане отсреща естествено – умъртвено е естественото. Накрая ти светва, че ако беше правилно нямаше да се чувстваш зле. Чувствата са цветни лампички. Правиш нещо грешно – светва ти. Нещо неутрално – нищо не светва. Изпитваш любов към живота – цял светиш. 

Не е ли изморително да се опитваш да научаваш повърхностни умения, безстойностни, с поредната идея „какво ще има за мен в това“. Иначе стойката ни е неправилна, водата ни е мръсна, храната ни е мръсна, стоим на шума, но най-важната ни работа е да бъдем убедителни. Никой нищо не знае в абсолютни стойности. Всеки е с притчата си за живота, мъдростта е по-полезна от полезните въздействия.
Колко ли щеше да е приятен денят, ако общуването започва със свобода и даване.. от всяка страна, тогава ползите са в пъти по-огромни, няма изтощаване, няма пречупване на волята и избора на човек. Даваш най-доброто, получаваш най-доброто възможно към онзи момент, онзи час, на онзи етап от развитие. Няма обезсърчване, малоценност, борба за кой е по-ценен и можещ.

Една проста, огромна, фундаментална промяна и по-малко спам в мейлите… по-малко развалени отношения, по-малко „за“ и „против“. В тези утопии вярвам, утопиите, които са възможни и има хора, с които ги практикуваме безславно, в сивите дни, в красивите дни.. и така

докато стане социално неприемливо да въздействаш, манипулираш и дирижираш чувствата и мислите на хората.

Послепис: нека всички в двайсетте си години не ми се сърдят, и аз съм в двайсетте и аз се уча, както ще е и във всяко следващо десетилетие. За крастата на въздействието няма възрастови спирачки.

Още практически безпредметни и непрактични неща тук. Как къде? Във Фейсбук.

и един любим клип за уменията и как да не ги употребяваме