За възродения дух и онази вълшебна вибрация в Пловдив

За възродения дух и онази вълшебна вибрация в Пловдив

Срещаме се с Десислава Христозова като един млад човек, който работи в културния сектор на Пловдив. Tя е експерт в културния живот в града ни и пряк наблюдател над положителната промяна, на която сме свидетели.

В последните четири години Пловдив разцъфна, особено по отношение на развитието на културата. Една такава събитийна еволюция според теб има ли как да се измери? Това са много промени…

Да, така е. Пловдив разцъфна във всяко едно отношение. Растежът и развитието на Пловдив не е само в културен план, а цялостно. Градът се обнови и съживи. Преди четири години беше в застой. Не се случваше нищо. Липсваше духът у хората. Обединението на хората около Кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата успя да съживи положителната вибрация в нашия град.

За да бъде спечелена  титлата Европейска столица на културата през 2019 година, не е работено само в културен план. Пловдив придоби европейска визия за изминалите четири години. За Пловдив се говори с уважение и вече не ни наричат провинция. Изграждането на обекти като втори етап на Римски стадион, Малката базилика, най-дългата пешеходна зона в Европа, стълбите на Каменица, Цар-Симеоновата градина, пеещите фонтани, съживяването на Стария град, обновяване на Атичния театър, нови детски и спортни площадки, пътна инфраструктура и велоалеи, озеленяване, чистота с европейска техника, многофункционална спортна зала Колодрума, първият арт квартал в България – Капана и още много неща, които се случиха в Пловдив, допринесоха за тази титла.

Тук не трябва да пропускаме и голямата заслуга и усилената  работа на администрацията във всеки един сектор, през това управление от четири години, за да се случват всички тези неща, за които говоря. Процесът по съживяването на Пловдив е един глобален проект, който ще продължи и занапред. Нещата се случиха в синхрон. От една страна работата по големи обекти и цялостна инфрастуктура и от друга страна работата в културната сфера. Нещата се препокриха и хората се обединиха в процесът по съживяването на Пловдив. Факт е, че и титлата Европейска столица на културата помогна за това. Сякаш се запали желанието и живецът у хората, за мечтания град.

Измерването е в еволюцията на града. В съживения дух. В многото събития, които намериха място в Пловдив. Артистите и творците, които припознаха Капана като своето място.  В това, че наистина културната програма на Пловдив привлича, все повече нови публики. Пловдив е интересен град за посещение от туристи. Всичко това не може да съществува, ако ги няма фестивалите и събитията, които поддържат традициите на Пловдив. Интересната и качествена културна програма, която предлагат културните институции. Новите фестивали, които са насочени към младите хора в нашия град. Фестивалните платформи с международна програма. Творците, артистите, музикантите, художниците, писателите, стрийт художниците и всички, които са част от тази артистична среда.

Пловдив е едно огромно изобилие от таланти и качествени културни продукти. Всичко това допринесе за спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 година. И най-вече обединението на всички около каузата под мотото „Заедно”.

Оценяват ли го хората и как точно?

Виждам все повече хора, които се радват на новите обновени места в града. Гордостта от титлата Европейска столица на културата, също се усеща. Забелязвам интерес  у младите хора да посещават и културните събития в нашия град. Градът е жив. Има положителен пулс. Мисля, че хората го оценяват, но ми се иска да бъдем още по-положителни. Да виждаме усилията, които се полагат и всичко, хубаво, което се случи в нашия град във всеки един аспект от развитието му през изминалите четири години. И точно тук ще кажа, че ако не беше това управление, точно от този кмет – инж. Иван Тотев, нямаше да има нищо, което да оценим. Фактът, че Пловдив е разпознаваем град в Европа е достатъчно красноречив за направеното.  Градът беше заспал и се събуди.

А всъщност трудното тепърва предстои – за идните четири години трябва сериозна работа. Как мислиш, че ще продължат нещата?

Да, предстои още много. Мисля, че доста работа ще трябва да се отхвърли в сферата на културата. Едно от най-важните неща е Европейска столица на културата през 2019, но и редица други проекти, които ще продължат обновяването на града. Ето, защо е добре работата да продължи от човекът, който успя да промени Пловдив. Точно от този кмет, който за четири години върна положителната вибрация в нашия град. Много хора останаха да живеят тук, а други се влюбиха в красотата на Пловдив. Моята мечта се сбъдна. Пловдив е градът, който исках да видя в този блясък и жив дух. Искам това да продължи. Надявам се това не е било само моя мечта, а и на много пловдивчани, които ще направят своя положителен избор , тази неделя.

Desislava Hristozova 2015 2Какво те зарежда с позитивната енергия, която излъчваш?

Нещата, които могат да ме заредят положително са наистина много. Като започнеш от чаша вкусно кафе или чай, хубава музика или книга и стигнеш до усмихнатите лица на хората, които се разхождат навън.

Харесва ми, че градът е пълен и младите хора са по главната улица. Харесва ми, че майките с децата са в парка, че детските площадки са пълни. Харесвам Капана и обаянието, с което ме зарежда това място. Обичам емоцията и адреналина от препълнен Античен театър по време на концерти,  пълна зрителна зала в Дом на културата на събития на Драматичен театър Пловдив и Държавна опера Пловдив. Очарованието от потока от хора по време на фестивали. Ето, това ме прави щастлива. Виждайки това си казвам има смисъл, Пловдив ще става все по-красив и значим европейски и културен град. И точно тук искам да благодаря за усилията на всички, които взеха участие в този глобален процес по съживяването на града. Цялото това обаяние е благодарение на всички нас. Трябва да се гордеем с постигнатото.