„Евридика в подземния свят“

„Евридика в подземния свят“

Пловдивската публика от известно време насам има възможността да гледа „Евридика в подземния свят“. Постановката е на Сара Рул и датира от 2003. Разбира се, историята е концентрирана върху Евридика от мита за Орфей и Евридика.

Първо да си разкажем основното: накъсаната на множество отделни сцени постановка не дразни, даже кара зрителя да иска действието да бъде по-забързано. Орфей и Евридика ни посрещат от сцената облечени с бански костюми от 30-те години на 20 век… което е толкова озадачаващо, колкото да видиш и татуировката на Петко Венелинов (който се превъплъщава в oбраза на… китариста Орфей). И така става ясно, че няма да гледаме изтъркано до досада действие. Сюрреализмът може би идва в повече на по-възрастния зрител, който не е свикнал с експерименталност. Може би идва в повече и на по-младия зрител, който пък е свикнал да ходи на театър, защото класната така е наредила. Странността е поднесена в изключително добра опаковка: интерактивната среда е дело на Петко Танчев, видеоклиповете – на Георги Вачев. Отличен шест получава Мария Райчинова за работата си по сценографията и костюмите. Две основни неща се помнят от тази постановка – костюмите (най-вече на „Камъните“) и Луиза Григорова.

На сцената Луиза Григорова е пластична истеричка. На това ли ви учат в НАТФИЗ? На махленско крещене като от някоя тераса? Напълно не на място беше цялата игра на актрисата. Да се обърне внимание, че за тази си игра Григорова е номинирана за водеща женска роля на Икар 2016. Въпросът е дали режисьорът Стайко Мурджев се е наложило да скрие лоша игра зад параван от истеричност или пък е взел решението да експериментира до краен предел?

Похвално е, че Драматичният театър дава възможността за изява на млади творци. Нека така да е. Искаме още експерименталност, но качествена игра. Постановка, която можеше да получи пълна шестица, се свлича до безмилостна тройка. Не бива зрителят да излиза изнервен от залата, особено пък след разказ за любов.