Заедно променяме града

Заедно променяме града

[cml_media_alt id='3789']Heineken_OpenPlovdiv[/cml_media_alt]

Всъщност, всеки един от нас носи промяната в себе си. Ти избираш – дали слизайки от автобуса да изхвърлиш билета си в кошчето, или да го пуснеш някъде си по тротоара. Дали да събираш отпадъците разделно. Или пък напук на съседа от горния етаж да боядисаш санираната фасада на апартамента си с бежово, вместо с неговото жълто.

Всеки ден правим избори. Тези избори обаче трябва да доведат до един по-хубав град. Градът, който хората от миналото са си представяли в бъдещето.

Някога родителите ни са разпускали в „Бумбарника“ – ресторанта в х-л Тримонциум. Там обикновеният човек е можел да види малкото, но истински звезди, които са били в България. За по-късните поколения разнообразието от заведения не се е свеждало само до централно разположените. „Белите брези“, „Комина“, „Рачелино“, „Чака-рака“ ако щеш… все имена на култови по един или друг начин места, които изплуват в спомените ни. И всички те разпръснати из кварталите. Днес имената имат изтънчения дух на пловдивчани. Клуб „Библиотеката“ и „Читалнята“. „Грамофон“ и „Vinoculture“. Все места да седнеш с книга в ръка, да пийнеш по нещо, да наблюдаваш случващото се около теб, да завързваш контакти. Ние виждаме какво се случва – как градът се променя за по-добро – и внимаваме да допринасяме ежедневно. Така и трябва да бъде.

[cml_media_alt id='3907']Heineken 02[/cml_media_alt]Пловдив обаче никога не е бил само места. Пловдив е събития. Именно Нощ на музеите и галериите в града е една от основните причини да станем Европейска столица на културата през 2019. Събитието възвърна интереса на младите хора към музеите, галериите, публичните пространства. И сега те творят и търсят случващото се. Същото и с фестивал „Улица Отец Паисий“. Събитията не е нужно да са мащабни, съвсем не. Може да са еднонощни с неколцина, които да поддържат уличната култура. Като предстоящият Plovdiv Projeckts 2014, на който ще се изявяват рапъри в Домъ на плочата.

Места. Събития. Хора. Не само пловдивчани допринасят за развитието на съвременния дух, но и чужденците, които избират Пловдив за свой нов дом. Като Вансан Гайо, който произвежда популярния шоколад с марката Gaillot. Или пък Димитър Йолтов, който се запознава с рускинята Яна Краевская в САЩ и днес двамата имат пекарничката Bakery Art, където правят бейгъли и великолепен хляб.

За да може сърцето на Пловдив, биещо с различен такт, да продължава, ние трябва да отбелязваме приноса на хората, които градят. Изключителният принос в Европейската столица на културата за 2019 е отбелязан и от Heineken. Открий култовите места в града, снимай ги и ги публикувай в социалните медии. Не забравяй да сложиш #openplovdiv, за да можем всички да следим как древният и вечен наш град се развива.