Интервю с Демиан Букай

Интервю с Демиан Букай

[cml_media_alt id='3682']Damian Bucay[/cml_media_alt]В ексклузивно интервю за PLOVEDIV.com Демиан Букай разказва за вдъхновението си, което идва от българите, както и за емоциите. Авторът беше в Пловдив заедно с Хорхе Букай, добре познатият на всички писател.

Вашата книга „Погледни отново“ е вдъхновила много хора, мотивирайки ги да променят своите възгледи и следователно живота си. Кой е Вашият личен Демиан Букай?
Поласкан съм от това твърдение, така че най-напред ви благодаря. Ако трябваше да назова един писател и мислител, който ми е помогнал да видя нещата по различен начин, ще трябва да кажа Фернандо Саватера, испански философ. Четох „Етика за Амадор“, когато бях на около двадесет години, и тя ми взе акъла. Това ме накара да задавам толкова много нови въпроси за живота си и за човешкия живот като цяло. Беше дълбока и забавна в същото време, абсолютно невероятна книга. В по-литературно отношение работата на Пол Остър също оказа голямо влияние върху мен, както по отношение на неговия стил, така и вида на историите, които разказва.

Има ли емоция, за която избягвате да пишете?
Мисля, че тези емоции, които са отвратителни или срамни за самите нас, са тези, за които е по-важно да се пише. Очевидно е, защото това са чувствата, които сме склонни да скрием и да заровим дълбоко в себе си. Често те се превръщат в тайно ядро от срам, вина или още по-лошо – негодувание. Затова  мисля, че трябва да се приведе светлина към тези емоции, така че хората да могат да започнат да признават, че те са там, защото наистина е важно. Отричането на нещо отнема възможността да го променим или да се справим с него по някакъв друг начин.

Посетихте България преди месец. Как българите и страната Ви вдъхновиха?
Имах едно огромно топло посрещане в България. Когато пристигнах, хората на летището ме чакаха, за да ми предложат питка… и нещата просто потръгнаха от онзи момент! Мисля, че любовта и благодарността, която българите ми дадоха бяха малко незаслужени, но го приех и това изпълни сърцето ми. Да знаеш, че думите ти могат да достигнат до хора, които са толкова далеч от дома ти, е голямо вдъхновение. Също така видях в българския народ силна воля за преодоляване на неблагоприятни условия, отношение, което аз разпознавам, тъй като мисля, че ние южноамериканците също го имаме. Да видя, че въпреки културните различни, ние сме много по-сходни, отколкото сме различни, беше радостно осъзнаване на ситуацията. Темпото ми на писане се е ускорило откакто се върнах от пътуването си, така че няма съмнение в съзнанието ми, че преживяното е едновременно силно и обогатяващо.

Интервюто е осъществено с помощта на ИК „Хермес“.
Снимка: Yorgos Papadopoulos