Интервю с Любо Георгиев

Интервю с Любо Георгиев

[cml_media_alt id='3838']Lubo Georgiev[/cml_media_alt]С арх. Любо Георгиев поговорихме за архитектурата в Пловдив – каква е тя в Капана, каква трябва да бъде в града ни. Обсъдихме и конкурса за Площад Централен, както и предстоящата One Architecture Week.

Около 1700 души гласуваха в конкурса за Площад Централен. Мислиш ли, че пловдивчани активно участваха?

Пловдив е град от почти 400 000 души. 1700 да са гласували не е голям процент. Но ако се сравнява с гласността на други важни проекти, мисля, че е доста добро начало. Това е гласуване онлайн. Имаше и гласуване офлайн обаче никой не го е направил. Трийсет-четирейсет процента да са хората, които активно ползват интернет нон-стоп…

Какво следва сега?

Журито класира проектите. Това класиране е препоръчително. Системата е направена, че професионалното мнение да стесни избора, да избере най-добрите, от които вече общината да избере кой да бъде реализиран. Общината е и органът, който би трябвало да влезе в тази си роля – да представлява гражданите, да взима решенията за всички граждани, а не някой друг вместо нея. Смятам, че това е много добра комбинация между професионално журиране и да не се отнемат правомощията на общината.

Сега ставаме Европейска столица на културата. Има ли начин ти и хората, които се занимавате с архитектура, да се съберете и да кажете „Дайте да се уеднаквят решенията… да има наредба да не се санират блоковете както досега – първият етаж зелен, третият червен.“

За това и сега си има правила, но не се спазват.

Защо?

Няма кой да налага санкции. За да направиш каквото и да е на фасадата, трябва да поискаш разрешение. Обаче друг е въпросът за уеднаквяване. Това е тема, по която аз доста съм мислил, писал и говорил – за панелните блокове най-вече и участието на гражданите в тази среда. Този хаос, който го има, е както хаос обаче е и признак за желанието на хората да правят нещо. Да си направят средата по-добра. Всеки има стремеж да направи мястото, където живее, по-добро. И вместо да казваме „Не. Нищо не може да бъде направено.“ трябва да бъде въвлечено в система, в която собственикът и всички тези малки неща, да водят към общото благо.

Какво искаш да се промени в Капана архитектурно?

Две са най-важните неща. Едното е да няма коли или да има тук-таме коли, но да не са доминиращи. Другото е да се реставрират повече сгради, защото те са специални – сградите и уличките правят Капана.

Какво да очакват хората от One Architecture Week?

Да очакват един архитектурен експеримент. Голяма част от нещата ни са в Капана и експериментираме малко, както с архитектура, така и с капан. Имаме дванадесет намеси в Капана. Някои са много ефимерни, звук например, които ще изчезнат. Други трябва да останат на това място.  Доста широк спектър. Опитваме се да превърнем Капана в едно фестивално градче. Да има събития.

Живял си в различни държави, Нидерландия, Италия, Шотландия, Китай. Пловдив на кой град ти напомня архитектурно?

Архитектурно не може да ми напомня на никой, по-скоро като стил на живот. Рим например. Южняшки градове, където има археология.

снимки: Yorgos Papadopoulos