Интервю с МЕЛФОРМАТОР

Интервю с МЕЛФОРМАТОР

МЕЛФОРМАТОР са явление в Пловдив (и не само). Петко Танчев, Атанас Динчев, Самуил Кехайов и Веселин Трачев дават първото си групово интервю именно за PLOVEDIV.com и ни разказват за миналото, настоящето и бъдещето.

Как се събрахте всъщност?
Самуил: В една лунна нощ.
Атанас: В един светъл ден в Artnewscafe.
Веселин: В това видно място в Пловдив.
Атанас: МЕЛФОРМАТОР като цяло в зародиша си е идея на Веселин и Самуил, която малко се видоизмени, след като аз и Петко се включихме. Във формата, в която е познат днес, МЕЛФОРМАТОР се зароди в един следобед в Artnewscafe. Те знаеха, че аз се занимавам с музика, че диджействам и искаха част от дейността да бъде в тази насока. И им казах „Добре, вътре съм!“
Петко: А на мен Наката ми каза, че ще правят crew и… Ние винаги сме искали да работим заедно и това беше поводът.

А защо „МЕЛФОРМАТОР“?
Самуил: В самото начало като мислехме концепцията с Веско около логото и всичко останало се чудехме какво ще е това име, обвързано с музика, с култура. Същевременно искахме и да бъде на български, на кирилица, тъй като едно от нещата, които винаги са ни били странни, е защо след като живеем в България, всичко трябва да е на латиница. Гонехме самата идентичност в типографията, кирилицата много ни харесваше. Основата е формиране на меломания, т.е. зараждане на любов към музиката.
Веско: Точно когато избистряхме нещата се бяхме сблъскали с един облак от информация – няколко листа. И от това всичко – защото не успяхме да обединим информацията – излезе МЕЛФОРМАТОР. Трансформация от многото неща, които искахме да обединим.
Петко: Аз го разбирам малко по-различно, за мен е важна формата на мело-то. Разбирам го по-визуално, визуализацията на музиката.
Веско: Реално при нас като колектив музиката и визията вървят ръка за ръка. Хората, които слушат музика, си визуализират нещата в главата, и обратното – хората, които виждат визиите и това за тях е някакъв тип мелодия.

Сега ще ви задам най-странния въпрос – какво не е МЕЛФОРМАТОР?
Атанас: МЕЛФОРМАТОР не е бизнес, поне не в злия капиталистически смисъл. Ние не искаме и се надявам никога да не искаме просто да печелим пари. Склонни сме дори да сме на загуба, стига да направим нещо както трябва, така че то да влиза в нашата концепция и да стигне до нашия таргет, до хората, които искаме да докоснем и по никакъв начин да не си играем с това.

Кои хора са вашият таргет?
Атанас: Всички хора, които са отворени към това, което ние предоставяме. Знам, че звучи прекалено широко, но това е истината. Ако трябва да определим профил, който ние гоним, аз ги определям като новозараждащата се средна класа – това са хората, които имат достатъчно средства – пак стигаме до средства, но това е важен момент – които им позволяват респективно да развиват култура. Да бъдат част от културата. Хора, които развиват интереси, различни от ежедневното си оцеляване. С по-широка обща култура и интереси, различни от това как да изкарат повече пари всеки ден.
Веселин: Нашият таргет е точно хора, които имат еклектични виждания за музика, за визуализации, за всякакъв тип изкуство, които за наше нещастие остават пасивни. Това е една от идеите на МЕЛФОРМАТОР – да провокираме хората да бъдат активни. Има много хора, които предпочитат да бъдат консуматори, в добрия смисъл на думата, а ние по този начин се опитваме да ги въведем в нещата и да ги провокираме да вземат участие.
Петко: Критерият за всичко, което правим, сме си ние. Ако имаме чувството, че имаме по-високи цели, че ги изпълняваме, че преодоляваме нови предизвикателства, със сигурност ще се намерят нови хора, на които да им хареса това, което предлагаме.

Вие вече не сте само пловдивски бранд. Ходите и в други градове.
Самуил: Ходим във Велико Търново, в София. В Пловдив си ни е базата, това е градът, на който държим. Тук се чувстваме комфортно. Гледаме да не се ограничаваме, а да се движим само напред. Разбира се, отворени сме към нови проекти.

Какво ще се случва в Лаба? В близко бъдеще да кажем.
Атанас: В близко бъдеще… първо ще го изпълним със съдържание чисто технически. Местим цялата си дейност там, тъй като в момента сме относително разпокъсани от гледна точка на това как организираме събитията си и как планираме и извършваме цялата дейност свързана с тях. В лаба ще сме почти през цялото време, което ще облекчи комуникацията. Изключвайки чистата полза за нас самите от такова място, в лаба хората ще имат възможността да дойдат и да общуват с нас напълно свободно, т.е. това е неорганизирано събитие и всеки може да дойде и да говори за каквато тема поиска. Имаме планувани и организирани събития с чисто образователна цел. Те ще бъдат лекции и прожекции, презентации  на технологии, които на нас са ни интересни. Много важен проблем за нас е, че няма общност, която ние смятаме, че трябва да присъства в България.

Като казваш това – нямам интервю досега май, в което да не се завъртят нещата около образованието.
Атанас: Образованието е много важно, но не е само до образование. Ние искаме много да помогнем на общността, дори да я създадем в един аспект, тъй като в България като цяло, изобщо не говорим за София, Пловдив, Варна, а в цяла България, има по-малко от десет души, които се занимават на такова ниво, на каквото ние се занимаваме с аудио-визуално взаимодействие. Не говорим само за визуализации, визуализациите са много по-тясна материя. Там са доста по-малко от десет на нивото, на което Петко се занимава. Самата интеракция на аудио-визуална система като такава е нещо много далечно. Това е нещо, което искаме да подарим буквално – целия ни опит, цялата ни техника.

[cml_media_alt id='3720']OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/cml_media_alt]

Какво сте подготвили за Нощ на музеите и галериите?
Веселин: В Лаба ще направим аудио-визуална инсталация, която на този етап можем да кажем, че ще бъде интерактивна – с участието на посетителите.
Петко: Аз имам два проекта. Единият е в Малката базилика, дигитална интерактивна инсталация на мозайките, за която музиката ще направи Наско. Ще е многоканална инсталация с няколко проектора, екрана и сензори. Ще я видите на 12 септември, а на 13 ще направя мапинг на фасадата на Драматичния театър. Това е проект на Театъра, който аз изпълнявам.

Ако има български изпълнител, който се свърже с вас и ви каже „Пичове, трябва ми ремикс!“ – какво правим?
Атанас: Зависи кой е.
Веселин: Отворени сме много за колаборации, за всякакъв тип партньорства. Стига да отговаря на нашата концепция. За нас е важно да поддържаме идеята, която сме изградили досега. Няма как някой ако дойде с нещо посредствено или комерсиално да ни спечели.
Атанас: Дори проблемът не е да е посредствено или комерсиално. Везната е дали тази потенциална колаборация не би изневерила на хората, които са ни гласували доверие. Много ценим публиката ни, колкото и да е малка. Нямаме намерение да разочароваме тези хора по какъвто и да било начин.

Добре, ако дойде някой, когото въртят сега по радиото?
Атанас: Пак зависи кой е. Зависи какви креативни параметри ни поставят.

Какво друго ви предстои?
Атанас: Ще имаме парти на 29 август към One Dance Week.

Има една снимка във Facebook… на едно момиче с леко кропната глава… което пее… правите запис…
Атанас: Аааа! Да!

Да не е голяма тайна?
Атанас: За първи път ще дадем малко информация на широката публика. Това е проект, който подготвяме с Виктор Илиев. Само ще загатна: ще е смесица между класическа музика и класическа оркестрация, живи инструменталисти, електронна музика. Нещо, което е интересно за този проект е, че всичко минава през нашата система, което значи през компютъра. Това ни позволява да променяме звука по всевъзможни начини – въобразими и невъобразими. И вокал ще има.

Кога ще е готово всичко?
Атанас: Истината е, че сме в самото начало на проекта. Ще се стараем да работим най-бързо над него. Работата извън музикалната част е немалка, има доста неща, които трябва да бъдат организирани. Предполагам, че в рамките на една година проектът ще е готов за изложение.

Очаквах само песен…
Атанас: Проектът е доста по-мащабен и става въпрос за изълнение на живо. Не искаме това да е пасивно изживяване, където ние отиваме и записваме нещо и след това го пускаме на хората. Искаме хората да са там. Част от идеята зад проекта е да освежи начина, по който са свикнали да консумират класическа музика.

Снимки: Гергана Дойкова