Интервю с Петър Чакъров

Интервю с Петър Чакъров

Поговорихме с Петър Чакъров за Боуен терапията, за здравето на пловдивчани, както и за грижите, които мъжете полагат за себе си.

Как реши да се занимаваш с масажи?
Това е много интересен въпрос, който ми е задаван многократно и на който винаги съм отговарял с усмивка на лице, защото при мен нещата се случиха съвсем случайно и изведнъж, но пък кой знае, хората казват, че нищо случайно няма! Как реших да се занимавам… нека като за начало да кажа, че съм работил доста работи, които са били съвсем различни една от друга, но някак си никога не са ме карали да се чувствам добре, никога не съм виждал себе си в работата. Винаги съм искал да работя нещо, което да ми харесва и да се чувствам доволен от него, но така и не успявах да го открия. На всяка работа която съм работил до сега, все така се случваше, че винаги когато колега или колежка имаше някаква болка във врата или гърба, някак си ме привличаше като магнит и отивах и започвах да масажирам дадената болежка, без да го чувствам като задължение или нещо подобно. И така колега след колега, като всеки оставаше много доволен от резултата и всички до един ми казваха, че съм объркал работата и е трябвало да се занимавам с масажи, но аз така и не ги взимах на сериозно тези техни думи, никога не съм си представял, че може да се занимавам с масажи, но… нещата понякога се променят! Решението за това да се занимавам с масажи дойде един ден докато масажирах моя роднина, която ме насърчи да се захвана с тази професия. Не знаех дали ще мога да се справям, нямах си и представа дали въобще ще мога да се развия в тази насока, но имах желанието да пробвам, а и винаги съм твърдял, че човек трябва да прави това, което го кара да се чувства добре и да му харесва. И така, няколко дена след това, вече бях записал курс, започнах все повече и повече да чета литература свързана с масажите и видовете лечения и определено ми харесваше. Работя като масажист от близо 2 години, като през последната половин година се занимавам и с терапия помогнала на хиляди хора по цял свят, която нашумя в България през последните четири години, но е изцяло нова за град Пловдив и имам желание да я споделя с хората в нашия град!

Какво не знаят повечето хора за Боуен терaпията?
Истината е, че много малко са хората в Пловдив, които знаят нещо за Боуен терапията. Нека първо да кажа, че Боуен терапията не е масаж и няма връзка с каквато и да е друга масажна техника. Терапията в възникнала миналият век в Австралия, а основател е Том Боуен, на който е кръстена. Том Боуен е нямал медицинско образование, бил е дърводелец, но това не му пречило да измисли тази така успешна техника за самолечение на тялото и да помогне на хиляди хора. Точно това е една от причините, че за да си Боуен терапевт не е нужно да имаш задължително медицинско образование, самият Том Боуен е казвал, че тази терапия трябва да се предаде на всички хора, независимо от това дали са медицински лица или не.

Техниката Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Въздейства не само чрез нервната система, но също и чрез лимфната и кръвоносната системи. Ефективна е при проблеми с вътрешните органи, както и с намалянето на времето за възстановяване. Що се отнася до ставите, те обикновено се самонаместват – без да имаме манипулации на ставите и костите, както в хиропрактиката. Мускулните напрежения и разтежения се облекчават. Възстановява се нормалният лимфен поток (без мускулите да се стискат и масажират). Меридианите показват моментално подобрение – без методиката да е базирана на меридианите и да включва акупунктура или акупресура. Наблюдава се и дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото. Споделят приятно, релаксиращо усещане, както и дълбоко чувство за комфорт и лекота. А как се прави… Пациентът ляга в удобна за него поза на обикновено или масажно легло, но може да се работи и в седнало положение. Лечението се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на голо или през дрехите. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути и клиентът се оставя сам, да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да може да преработи получените послания, след което се включват възстановителните механизми. Значими резултати могат да се проявят дори и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни. Терапевтичният сеанс се прави средно на седем дена. Обикновено са необходими два-три сеанса за острите състояния. Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото като цяло. За разлика от много други терапии, при техниката Боуен няма силова манипулация. Практикуващият не насилва тялото да направи „онова, което му се каже“, а го оставя самó да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно. Това е на кратко което може да кажем за Боуен терапията, има и сайт, в който хората може да научат повече неща, да се запознаят със действителни случаи на българи, докоснали се до тази магическа техника. А спокойно може да посетят и Боуен страницата ми във Facebook.

Мислиш ли , че като цяло пловдивчани обръщат внимание на здравето си?
Има много хора, които дават нужното за здравето на тялото им. Много са тези, които се интересуват от всякакъв вид нетрадиционна медицина само и само да получат по-чисто и качествено лечение. Но има и такива, които не мислят много за здравето си и с лека ръка отхвърлят проблема, който е възникнал и се сещат за неговото лечение, чак когато е станало прекалено късно.

Склонни ли са мъжете да се подлагат на масажи и изобщо грижат ли се за здравето си?
Да, има много мъже, които идват при мен за масажи, отделно и за Боуен терапия. Много са тези, които знаят ползата от масажа и не пестят от това да се възползват от него. При спортистите масажът е просто задължителен! Трябва да се даде отпускане и стимулиране на мускулите, ако искаме да работят за нас както трябва, а точно това се постига чрез масажа. Масажът не е за пренебрегване или както много хора го приемат за вид глезотия. Който не е пробвал, той е изпуснал…