Интервю с Martin и Sayulke за Nordic Soundscapes

Интервю с Martin и Sayulke за Nordic Soundscapes

Хванахме Martin и Sayulke малко да ни просветлят за скандинавската музика. Съвсем лежерно, да си знаем, че сме в Пловдив все пак. Двамата ще забият в Gramophone.

Как се запалихте по скандинавската музика?
С: Първите изпълнители, с които открих скандинавската сцена бяха Royksopp и Trentemoller. Но запалването дойде с култовия албум “Arabian Horse”от любимите ми GusGus, който въртях в mp3 плейъра си.
M: Просто като проверих в един момент, че музиката, която слушам 80% е скандинавска. За момента, тази територия земя е една от най-производителните от към хубава музика, не знам как така.

Какво я отличава?
С: Навярно интересния факт, че в тези слабо населени страни изникват толкова много талантливи (и не толкова) музиканти. Исландия има население колкото Пловдив, а паралел със сцената няма смисъл да се прави.
М: Харесва ми, че има нещо мистично. Музика, която стига много дълбоко в човешката същност. Но за да не звуча много философски ще кажа, че е супер тупца-лупца за парти.

Върху какви стилове се съсредоточавате?
С: Стиловете в днешно време се размиват доста, всеки изпълнител си има индивидуално звучене, което е трудно да се класифицира в даден жанр. Предпочитам широкото название „електронна музика“.
М: Електронните елементи във всики жанрове много обогатяват и това е и предпочитаното звучене в селекцията ми. Нямам един стил музика, като фаворит.

Кой са любимите ви северни банди/изпълнители/DJ-и?
С: Ако ми даваха по 5-так всеки път, когато ми задаваха тоя въпрос, хаха.
М: Kasper Bjorke, Lulu Rouge, Royksopp, The Knife, Fever Ray, Vok, Samaris и още доста.

Как обикновено преминава една Nordic Soundscapes вечер?
С: Марто стартира вечерта с танцувални хитове до към 2ч, след което поемам аз и жуля тупалки до 6-7ч сутринта – става си купончето.
М: Всичко почве добре, докато Самуил не почне да трещи като невидял. С две думи яко парти.

Какво ви предстои?
С: Само хубави неща, като акцента за това лято определено е концерта на GusGus на 11-ти август на Градина. Ще ги слушам за 3-ти път и подгрявам за 2-ри – готов съм и за още 10 концерта, хаха. Шегата настрана, но тези момчета са едни от най-яките live актове в днешни дни.
М: Предстоят летните пускания, които са ми любими. Идеалното място за слушане на тази музика е или в гората на някоя поляна през нощта или на морето преди залез слънце. Та с това искам да кажа, че на морето ни предстоят пускания, а в гората частни партита с наша техника.