„Качествената българска литература привлича млади читатели“

„Качествената българска литература привлича млади читатели“

С Ивелина се познаваме има-няма вече осем години. Така се завъртяха нещата при нея, че днес работи за ИК „Хермес“. То е едно от водещите на родния книжен пазар (миналата година навърши 20 години). И е пловдивско! Често първо забелязваме корицата или пък се интересуваме от конкретен автор, а забравяме, че за да стигнат до нас книгите се иска сериозната работа на преводачи, редактори, коректори и т.н.

С момичето с омайващ смях обаче си говорим за други неща – за нея самата, за това какво е да си отговорен редактор, за младите и навиците им на четене (и писане), както и какво интересно се е случвало в българската литература през последните години.

Иве, работиш за ИК „Хермес“ от над две години. Как така един млад човек избира книгите?

Истината е, че стана случайно и все още не мога да повярвам на късмета си. Видях обява за редакторска позиция в Издателска къща „Хермес” в популярен сайт, явих се на конкурс и го спечелих. Нямах никаква представа в какво точно се състои работата на редактора – знаеш, че съм филолог по образование – но се оказа много разнообразна, вълнуваща и пълна с предизвикателства. Разбира се, основното е четенето на книги, а аз обичам да чета много и различни книги, така че сега съчетавам работата с удоволствието.

Имаш изключително отговорна задача – отговорен редактор си на отдела за художествена и детско-юношеска литература. Тук влизат и българските автори. Има ли много пишещи пловдивчани и изобщо българи?

Да, преди да започна тази работа не предполагах, че има толкова много хора, които пишат и искат творбите им да бъдат издадени. Стотици българи се опитват да пишат – от цялата страна, не само от Пловдив – дори понякога си мисля, че броят на пишещите е по-голям от този на четящите. Но наистина стойностните неща са рядкост и нашата задача е именно това – да ги открием и да помогнем те да достигнат до по-широка читателска аудитория. „Хермес” издава немалък брой български автори и провежда ежегоден конкурс за дебютна книга на млад автор –през последните години попаднахме на много талантливи автори със свежи творби, така че съм обнадеждена.

Сигурно има и много хора, които са си въобразили, че могат да пишат… Трудно ли е да ги убедиш, че писането не им е призвание?

Да, за съжаление си прав. На мен лично в началото ми беше много трудно, защото не исках да ги разочаровам и защото все пак смятам, че усилията и трудът трябва да бъдат възнаградени. Сега вече свикнах – наистина получавам десетки ръкописи на седмица и е важно да съм честна с авторите и да не им давам напразни надежди. Понякога дадено произведение или авторов стил просто не се вписва в нашия издателски профил, но това не значи, че авторът трябва да се откаже от писането, а просто да опита на друго място.

Неудобен въпрос – кои са ти любимите съвременни български автори и кои любимите български книги?

Ще прозвучи малко нескромно, но няма как да не спомена нашите млади авторки Ина Герджикова и Вероника Денева – съответно на „Плажният дневник на една кифла” и „Един друг живот” и „Сценарий за бъдеще”. Двете спечелиха конкурса, за който споменах и книгите им са наистина страхотни. Сред любимите ми български книги в момента – по принцип любимите ми книги се променят в зависимост от настроението и това какво чета в даден период – са „Алкохол” на Калин Терзийски, „Любовни упражнения” на Ваня Щерева и „Кръстина и райските ябълки” на Красимира Кубарелова.

Какви хора купуват български автори днес? Едва ли са младите.

Всъщност смятам, че напоследък се възобновява интереса към българските автори и много млади хора ги преоткриват. Младите автори са много активни в популяризирането на книгите си чрез телевизионни участия, премиери и, разбира се, социалните мрежи и по този начин заглавията достигат и до фейсбук потребителите.

Какво те изненадва в литературата ни от последното десетилетие?

Изненадва ме именно фактът, че качествената съвременна българска литературата, подпомагана от киното, привлича все повече млади почитатели. Авторите пишат за неща, които вълнуват младите, макар те по принцип да не са от най-четящите поколения. Лично аз в свободното си време напоследък предпочитам да чета книги на български автори и да гледам български филми – все пак те са най-близки до нашата действителност и душевност. Любимият ми филм за изминалата година е отново български – „Операция шменти капели” на Влади Въргала!

В книжарниците из Пловдив работят основно млади хора, на какво се дължи това според теб?

Честно казано мога само да предполагам. Вероятно на факта, че младите хора са ентусиазирани и компенсират липсата на опит с желание за работа и всеотдайност. Освен това книжарниците представляват културни и духовни средища и предполагам, че това ги прави още по-привлекателни за младите образовани хора.

Какво ще пожелаеш на читателите на PLOVEDIV?

Да вършат нещата, които ги правят щастливи и да се гордеят с нашия град – Пловдив, който по дух и атмосфера не отстъпва на големите европейски градове.