Кирил Кузманов за Проект 0

Кирил Кузманов за Проект 0

Кирил КузмановНепосредствено след суматохата по откриването на Проект 0 помолихме Кирил Кузманов за интервю. Племенникът му подскачаше напред-назад, а авторът на огледалната инсталация – видимо спокоен вече – се усмихваше широко. Около нас хората обсъждаха събитието и въпреки че бяхме застанали по средата на улицата, за няколко минути успяхме да се отскубнем от суматохата.

Защо Пловдив и защо Капана?

Защото през 2010 бях поканен от куратора Владия Михайлова да бъда художник във фонд „Млади автори“ на галерия „Сариев“. Разбира се, аз откликнах. Говорихме какво, къде и как може да се направи. Тогава нямаше този интерес и тази еуфория около Капана, както сега в последните шест месеца. За мен беше много интересна ситуация как може едно такова пространство в центъра на един град да съществува по този начин – като несъществуващо.

Тази възможност беше подходяща, за да реализирам някои идеи, които са били интересни в мен събирателно. Разхождах се из улиците на Капана и в рамките на няколко дни систематизирах мислите си за концепцията. Галерията беше съгласна да представи не-изложбена идея, фондацията [бел. авт., „Отворени изкуства“] откликна да бъде партньор на проекта в този процес. Влади Михайлова беше четири години част от идеята и работеше като куратор.

Какво научи авторът за тези четири години?

Много неща. Уча постоянно от всичко, което ме заобикаля. Това е един много сериозен проект със срещи и работа със стотици хора и това е безценен, незаменим опит, който е естествена част от мен самия.

Има критика, има и критикари. В Пловдив специално всеки е поел някаква роля. Как ще коментирате, че някои хора не разбират какво се случва тук – че това не е изкуство, че това е като лъскава сграда просто, че тук ще се блъсне такси…?

Проект 0 ОткриванеТова са гледни точки. Проектът има за цел да не привнася съдържание, затова беше изборът на медията огледало, т.е. не е самоцелно или защото има някакъв друг тип мисъл в него. След като проектът бъде демонтиран, той ще продължи да съществува като петдесет фрагмента и ще постранства по света. Всеки един човек, виждайки себе си в тази ситуация, препраща себе си към това конкретно място. Петдесет места по света – в Европа, в Пловдив, в Капана, в Пещера, в Ню Йорк, в Залцбург, във Виена, навсякъде.

Аз приемам всички тези гледни точки. Работата е обезопасена, така че няма как да се блъсне такси. Работата се инсталира за десет дни, но е един постоянен процес. Не привнася в Капана, но ние виждаме себе си като част от дадено пространство. Виждайки се като част от дадено пространство, започваме да го осмисляме – искаме ли да го променим или не и така нататък. Работата не казва какво трябва да се случва. Работата споделя, че трябва да съществува едно пространство и то е част от един град.

Какво Ви предстои сега?

В понеделник ми предстои Международна конференция за град и публично пространство. Тя е с четири панела, двадесет участника и екип експерти. След 17 юни демонтираме работата. На есен ми предстоят няколко изложби извън България.

снимки: Пламен Попов