Максимилиян Цимерман: от Мюнхен към Пловдив

Максимилиян Цимерман: от Мюнхен към Пловдив

Максимилиян Цимерман е роден през 1995 в Мюнхен. Започва да свири на пиано, когато е на пет години, а година след това – на виолончело. Многократно е удостояван с награди от конкурса Jugend musiziert, както и е носител на награда от Мюнхенския конкурс за композиция през 2012. Цимерман ни разказа за работата си в Пловдив, преди да си замине за Германия.

Какво те доведе в България?
Дойдох тук с моя добър приятел и колега Александър Матюсън, който е живял в Пловдив в продължение на осем години. Той организира два концерта, един в София, един в Пловдив и ме помоли да участвам в тях. Също така честно казано не знаех много за България преди да дойда тук, затова си помислих, че би било интересно да посетя ново място и да опозная друга култура и начин на живот.

Какво мислите отличава българските изпълнители от немските?
Бях много впечатлен от хората, с които сме работили в концертите – всички те са музиканти на много високо ниво, на еднакво равнище със студентите на най-високо ниво в немските музикални академии (забележка: хората, с които сме работили са или студенти, или бивши студенти от Националната музикална академия в София). Единственото нещо, което мисля, че на тях им липсва, е увереност – подценяват собствените си способности, те не осъзнават, че са много, много добри в това, което правят.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата за 2019 г., приема ли се, че столица на културата събужда интерес?
Пловдив за съжаление не е много познат на хората в Германия, но аз съм сигурен, че със статута на културна столица ще се повиши интересът и популярността му.

Защо пишеш музика и каква е целта на музиката, която пишеш?
Започнах да пиша музика, когато бях малък, защото ми доставя удоволствие, а също обичам усещането като чуя емоциите ми изразени чрез звук. Целта на моята музика е да провокира размисли и емоционален отклик в публиката. Също и много харесвам да чувам различни мнения за музиката ми, особено когато чуя нещо за мое парче, което на мен самия не ми е хрумвало.