Мамо, защо ме тровиш?

Мамо, защо ме тровиш?

Ако можех да върна времето и вразумя майка си на тема здравословно хранене… Всичко, което младият организъм погълне, се отразява на здравето години след това. Детският организъм има нужда от качествен градивен материал, за да се оформят и нарастват всички органи и системи. Оганизмът и да се съдере не може да изсмуче всичко това от пържените картофки, газираните напитки, баничката с маргарин или бургера от Макдоналдс. В тях няма ни един анорексичен витамин, ни протеин, но за сметка на това са претъпкани с бързи въглехидрати, купища токсини, несъществуващи в природата трансмазнини, петролни деривати и канцерогенни химикали с имена, по-дълги от телефонния указател. Кошмарната статистика показва, че днес всеки втори човек на планетата развива или има огромен шанс да развие тумор в даден етап от живота си. Винаги съм твърдяла, че най-хубавото нещо в Макдоналдс е пластмасовият клоун отпред. Той е точно толкова пластмасов, колкото и храните, предлагани вътре.

Дори болнавите и пребледнели резенчета домат и зелена салатка там са пластмасови, нямат никакъв вкус и вероятно са бъкани с пестициди и изкуствени торове. Всеки може да види в Youtube дъртия 4-годишен чийзбургер, който се съхранява в обикновена кутия за храна и изглежда по същия начин, както когато е бил направен. По него няма нито плесен, нито какъвто и да било белег за разлагане. Това не се случва с истинската храна. Тя мухлясва, позеленява, разлага се и накрая изчезва, изконсумирана от бактериите, които много по-добре от нас знаят какво става за ядене. Защо да ям нещо, което дори плесените не искат и да помиришат? Но гордата майка настанява бузестия си наследник на масата и го награждава с Happy Meal, задето много слушка. Тя няма ни най-малка представа, че бавно го разболява и убива.

Най-голямата навалица на главната в Пловдив естествено е пред заведенията за бързо хранене, където народът истерично поглъща хамбургери и дюнери, сякаш няма да има утрешен ден. Но какво друго да ядем, когато само това се предлага? Да, ама не. Здравословна храна се намира, и тя съвсем не е толкова скъпа. Да не говорим, че всеки може да отдели малко време и усилия да приготви обяда си у дома. Тази година в Пловдив отвори врати фреш бар Мелето, където освен току-що изстискани плодови и зеленчукови сокове могат да се похапнат и вкусни, пълни с нутриенти салати, десерти и домашни сандвичи с истински пълнозърнест и много здравословен квасен хляб. Цените в ресторантите на са по джоба на всеки, но черният ви дроб със сигурност ще оцени повече салатата или омлета от мазния и солен сос на дюнера, чиято тайна вълшебна съставка не е за казване. Не надценявайте черния си дроб – той не е вълшебник и не може да се справи с тоновете отрови, с които го заливаме ежедневно. Мисля, че е дошло време вече да пораснем и да не пестим средства, когато става въпрос за здравето ни, защото в крайна сметка от живота по-ценно няма и нищо не ни грее скъпата ни кола или парцалки, ако сме болни, изтощени и нещастни.

Автор:

Плам Гео