„На гости на старите българи“

„На гости на старите българи“

[cml_media_alt id='3766']Na_gosti_na_starite_bulgari[/cml_media_alt]„На гости на старите българи“ ще се играе на открито в Стария Пловдив за празника на града ни, 6 септември. Къща Хиндлиян и Балабановата къща ще оживеят с песни, танци и смях – забавна патриархална история, поставена от Пловдивската опера.

Действието се развива в дворовете на двете къщи, а публиката следва героите на Любен Каравелов по каменните стълби и през комшулука. За зрителите умишлено не са определени седящи места – всички се потапят в битовата атмосфера, настанени на пейки, на стълби, на бордюри и парапети, или просто прави край пеещи девойки и весели сватбари.

Идеята за пренасяне на действието във възрожденските къщи е на доц. Нина Найденова, а адаптацията по мюзикъла „Българи от старо време” е на режисьора Славчо Николов. Съмишленици са Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив”. Изпълнители са солисти, хор и балет на Пловдивската опера заедно с танцьори и музиканти от ансамбъл „Тракия”. Премиерата бе пред гости на туристическото изложение в Пловдив през май, а за Деня на Съединението ще бъде представен за първи път пред пловдивчани.

Етнографският музикален спектакъл „На гости на старите българи” е подходящ за цялото семейство и е изключително любопитен за деца и гости на Пловдив. Продължителността му е около час, в зависимост колко дълго ще е финалното хоро, на което всички присъстващи се хващат. Броят на зрителите е ограничен от капацитета на дворовете на къща Хиндлиян и Балабановата къща, затова Пловдивската опера ще го представи три пъти – от 11, 16 и 18 часа. Билети могат да се закупят предварително от касата на Концертна зала по 6 лева или непосредствено преди спектакъла на място в къща Хиндлиян по 8 лева.