Нощ на музеите и галериите в АсеновградNight of the Museums and Galleries in Asenovgrad

Нощ на музеите и галериите в АсеновградNight of the Museums and Galleries in Asenovgrad

Face painting, детска творческа работилница, рисуване с мраморни бои, изложби и фотоизложби, представяне на нови музейни експонати, jam session – това бяха само част от възможностите предложени в програмата на тазгодишната Нощ на музеите в Асеновград. Разбира се, типично по български, лошата реклама и липсата на каквито и да е постери изигра лоша шега на организаторите. Не толкова многобройни се оказаха посещенията на хората в представените за деня събития и публични прояви. Щастливци се оказаха, все пак онези, които бяха подочули, че на 22 септември все пак Общината прави някакъв опит на създаде/повиши настроението на жителите на града. Усилията обаче на самите участници съвсем не останаха неоценени. Доказателство за това са хората, които въпреки недобрата организация, останаха до самия край на програмата.

Откриването на Нощта на музеите се състоя още в ранния следобед. Началото бе дадено в 15 часа с детската творческа работилница. Малчуганите имаха възможност да изработят кукли, бижута, аксесоари. В магазин-ателие „Little bird” заедно с Даниела Атанасова всеки ентусиаст можеше да опита да рисува с така наречените „мраморни бои”. „Споделени хоризонти” на клуб „Тангра” и фотоси на Мартин Москов бяха двете фотоизложби представени в програмата за деня. От 16 часа в ателието на Ламбриана Форева родители, деца и пораснали вече деца се запознаха с все още не толкова популярното изкуство „face painting” или рисуване на лице. Интересна бе изложбата за любителите на живопис „My way” на Аспарух Сърбов. Точно в 18 часа той откри своята юбилейна изложба, а творбите му украсиха стените на възрожденското училище „Свети Георги”. Исторически музей Асеновград отново впечатли своите посетители с нови експонати. На фокус обаче този път беше изложбата, представяща оръжията през вековете. Тя бе последвана от прожекции на авторски филми на Краси Панайотов и Мартин Москов. Като цяло кулминацията на вечерта беше импровизацията блус и рок. Вокалистът Явор Николов бе подкрепен от повече от 10 музиканта и в продължение на час и половина сгряваха душите на хората, в тази иначе студена вечер. Точно в 22 часа към небето полетяха запалените хартиени фенери на асеновградчани, пожелавайки си догодина традиция на Нощта да бъде продължена.

Все пак контрастът между това, което видяхме в Пловдив и в Асеновград си заслужава да бъде споменат. Осмото поредно издание под града на тепетата премина отново под небивалия интерес на жители и гости от България и чужбина. Типично в стила на организаторите, те отново бяха заложи на нестандартното, на новаторското изкуство. Докато тук, в Асеновград, нещата стояха малко по-иначе. Но ние не се оплакваме.

Лично за мен бе интересно да наблюдавам макар и за кратко събитията през деня. Обяснявам си липсата на желаещи да се докоснат до красотата на изкуството с недостатъчното информация и искрено се надявам, че тазгодишното издание на Нощта на музеите в Асеновград съвсем няма да е последното. Разделяме се добро настроение и в очакване на нови и нови преживявания в този малък град – Асеновград.

 Автор:
 Катерина Рашева
снимки:
© George Papadopoulos