Нощ на музеите и галериите 2011- постфактум

Нощ на музеите и галериите 2011- постфактум

gallery night plovdiv[dc]С[/dc]едмо издание на Нощта на музеите и галериите в така обичания Пловдив, тази година печен и препечен от силно септемврийско слънце. Около 200 арт събития, разпределени в 68 културни обекта. Започвам от това, случайно или не, но още с подбора на дата на събитието, организаторите са проявили креативност, 17-ти септември носи прекрасното послание за вяра, надежда и любов, а именниците имаха възможност да пооригиналничат на празника.

Аз пък неправилно бях стигнала до извода, че все още масово из нашите ширини изкуството се приема като маслена абстрактна мацаница, рамкирана безобразно скъпо, окачена на снобарски стени по скатани галерии. Ето, че тази година Пловдив успя да счупи погрешно изградения ми стереотип. Приятната част от събитието беше, че се котира сред разнообразна публика, предлагайки не само изложби, но и образователни програми, интерактивни пърформанси, концерти, уъркшопове, специално организираната “Малка нощ” за деца, както и срещи с художници и поети.

Целта ми не е да изреждам всяко събитие и автор, правейки старателно дисекция на вечерта от-до, искам да опиша последвалите размисли и страсти. Идеята ми е, че подобно събитие се усеща като изключително, когато е проведено в град като Пловдив. Град, носещ някъде между калдъръмените улици и керемидените покриви арт атмосферата, насищана слой по слой през годините, изкуствено създавана в други градове. А колкото до тълпата, която би си те изнервила в друга ситуация, този път беше тълпа, откъснала се от сивото си злободневие, леко опиянена от плодово вино и осезаемо изкуство. Септември е златният месец на Пловдив, прекрасен завършек на лятото за вярващите в надеждата и любовта.

SinadaАвтор: Sinada http://kurdinat.blogspot.com/   Фотография: Laz