Обявиха победителя в конкурса за Инфопункта на Нощ 2015 🗺

Обявиха победителя в конкурса за Инфопункта на Нощ 2015 🗺

Нощта на музеите и галериите в Пловдив, освен че изненадва посетителите си с различния поглед върху изкуството, но и винаги предлага интересен инфопункт. Тази година той ще бъде по дизайн на DVEIF – Николай Топалов (26г., бакалавър по архитектура от University of Sheffield), Димитър Свиленов (26г., бакалавър по архитектура от Glasgow School of Art) и Виктор Грозев (26г., магистър по архитектура от УАСГ).

Предложението на DVEIF е за изграждането на павилион, ситуиран съобразно формата и размерите на площада, в който се намира, както и подходите към него. Той ще се състои от 2 подвижни части, като външната му форма ще следва околните фасади, а във вътрешността си ще е разделен на 2 симетрични части. По този начин вътрешното пространство ще прераства в независима зона, която ще посреща гостите на фестивала.

Основната част на инфопункта ще се изгради от статични хартиени тръби (хартиени шпули) с диаметър 20 см всяка, свързани помежду си в модулни системи. Второстепенната част ще се състои от подвижни хартиени шпули със същия размер, поставени в основните тръби. Те ще са интерактивни елементи, които посредством изтегляне и/или прибиране ще оформят места за отдих или работа на открито под формата на пейки, столове, маси или навес.

Журито на конкурса сподели, че спечелилият проект се е отнесъл най-добре с мисъл към заобикалящата среда. За тях изборът е бил категоричен заради съвременната форма от органичен материал, на която залагат DVEIF. Техният проект кореспондира много подходящо със средата без драстични контрасти, като създава уют и се превръща по-скоро в градска скулптура. Бъдещият зелен инфопункт на Нощта e с мека моно материалност, проста трансформируемост, добра комбинация между балансирана естетика, елегантност и мисъл за отношението между функция и материал.

Проектът предвижда акумулатор за електроенергия, добита от фотоволтаичен панел, поставен на покрива на павилиона. След края на фестивала всеки един елемент от зеления инфопункт ще може да бъде рециклиран или използван отново за други цели.

Най-добрите проекти от участвалите 22 в конкурса ще бъдат представени в изложба в рамките на фестивала.

Места Нощ/ Пловдив 2015
улица Станислав Доспевски Map