Отново солистка на Арена Ди Верона пее в „Аида” на Античния театър 🗓 🗺

Отново солистка на Арена Ди Верона пее в „Аида” на Античния театър 🗓 🗺

Оперната звезда на Арена Ди Верона – Ана Лукреция Гарсия (Венецуела), пристига в България по покана на Държавна опера Пловдив за закриването на фестивала Opera Open с „Аида” на Античния театър. Постановката на доц. Нина Найденова бе най-гледаната премиера през 2014 година, когато друга звезда на легендарната италианска сцена – сопраното Хуи Хе, покори публиката в Пловдив. Диригентската палка отново ще е в ръцете на известния маестро Иван Ангелов, който е един от най-канените диригенти в музикалните зали на Европа.

От 2010 година Ана Лукреция Гарсия ежегодно е аплодирана на Арена Ди Верона за изпълнението си на Аида, а от 2014 тя дебютира пак там и като Амнерис – дъщеря на египетския фараон и съперничка на Аида за сърцето на Радамес в операта. Малко оперни певици притежават нужния диапазон, за да могат да изпълняват и сопрановата партия на Аида и мецосопрановата на Амнерис, коментират музиколози. Друг такъв рядък пример е била великата Гена Димиитрова.  След Античния театър в Пловдив Ана Лукреция се връща на Арена Ди Верона за още представления на „Аида” през август и септември.

Ролята на Етиопската принцеса ще изпълни солистката на Пловдивска опера Таня Иванова. Тя е добре позната на публиката на Античния театър както от „Аида” през септември 2014, така и от „Атила” през 2013. Като Радамес ще й партнира талантливият тенор Ивайло Михайлов, който бе аплодиран от над 2500 зрители като Дон Хосе в премиерата на „Кармен” през юни 2015. Останалите централни роли са поверени на Пламен Кумпиков, Александър Носиков и Нико Исаков.

Маестро Иван Ангелов е бил главен диригент на Пловдивска опера до 1981 година, след което се установява в Европа и заема ръководни постове в Швейцария, Монте Карло, Бон и Лайпциг. Оценен е високо като един от най-добрите познавачи и интерпретатори на Италианската опера и на музиката на Вагнер. През 2014 е артистичен директор на фестивала Opera Open, на който дирижира „Аида” с Хуи Хе,  „Полетът на Валкюрите” с Елизабет Стрид, както и концерта с участието на Паата Бурчуладзе.

Операта „Аида” от Джузепе Верди е написана по поръчка на вицекраля на Египет – Исмаил паша. Любопитна подробност е, че хонорарът на композитора е бил 150 хил. златни франка – най-голямата сума плащана до тогава на композитор. По време на италианската премиера на операта в „Ла Скала” Верди излиза за поклони 24 пъти, а на финала – още 8! Постановката на Пловдивска опера е дело на режисьора доц. Нина Найденова, художник на декора е Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова. Хореограф е Алида Бонева, а на сцената се включват и ученици от балетните класове на Муикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив.

Билети за „Аида” се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Opera Open Аида

Scheduled Събития
Античен театър Map