Пловдивските вълци

Пловдивските вълци

Горди сме, че имаме честта да ви разкажем за Пловдивските вълци. Те са поредните хора, които прославят града ни и за които – за съжаление – малцина знаят. Вълците са нахъсани да спортуват, печелят и популяризират американския футбол. Вече си нямат треньор (техният се е завърнал в Англия), тренират сами. Тренировките им са на игрището за тласкане на гюлле и хвърляне на копия и могат да го ползват, само когато няма други спортисти на него. Нямат възможността да използват никакви други съоръжения. Нямат спонсори, въпреки купите и смелостта си да се занимават с нещо, което не е популярно в България.

[cml_media_alt id='4037']Plovdiv Wolves 01[/cml_media_alt]Как решихте да се занимавате с американски футбол?

Стефан: Като всяка една история и тази имаше своето забавно начало. Един ден,връщайки се с приятели от училище с градския транспорт, на една от спирките се качиха двама изключително здрави мъже, носещи топка със странна форма. Ние решихме да полюбопитстваме и предположихме, че това е топка за ръгби. Двамата мъже се усмихнаха и казаха, че това е топка за американски футбол. А ние само поклатихме глави, мислейки си – да, същото.

След известно време любопитството взе превес и започнахме да търсим колкото се може повече информация за този спорт и съвсем случайно попаднахме на една компютърна игра. Благодарение на нея се потопихме в магията на американския футбол, започвайки да разбираме тънкостите от играта. След това се събирахме заедно да гледаме НФЛ, а скоро след това се роди желанието самите ние да играем. Поръчахме си топка от Америка и след нейното пристигане, стъпка по стъпка, ярд по ярд успяхме да създадем Пловдивските вълци!

Какви са правилата най-общо?

Иван: Американският футбол е отборен спорт, в който всеки отбор е съставен от нападение, защита и „специален отбор“. За разлика от футбола, играта винаги е от статично положение, в което целта на нападението е да преминава определено разстояние с топката, посредством подавания или бягайки с топката като имат 4 опита да преминат 10 ярда (0.91m), които се подновяват при преминаването на това разстояние.
[cml_media_alt id='4038']Plovdiv Wolves 02[/cml_media_alt]Нападението се дели грубо на 3 части – Quarterback, който поема топката и решава дали да я хвърли, предаде на running back или сам да бяга с нея; Офанзивна линия, чиято цел е да пази Quarterback-a и да проправя път на running back-a; и Recievers/Running backs, които получават топката. Защитата се състои от дефанзивна линия, linebacker-и, corner-и и safety-та, като основната цел им е да не допускат нападението да бележи и по възможност сами да бележат touchdown-и (пресичайки топката във въздуха или при изтърване на топката от офанзивния играч). Специалният отбор участва при ритането на топката и съответно да я приема, когато противника я рита (което се случва предимно в началото на мача и след отбелязването на точка).

[cml_media_alt id='4039']Plovdiv Wolves 04[/cml_media_alt]Как се справяте без треньор?

Никола: Не е лесно да се развиваш, в който и да е спорт без добър треньор, но ние правим всичко възможно да има напредък. Тук искам да благодаря на Даниел, който ни дадe началния тласък, показа ни основни упражнения и тънкости, мотивира ни и с него участвахме на два турнира, от които имаме 3-то (Пловдив) и 2-ро място (София). Сега се опитвамеосновно да подобрим физическата подготовка на отбора и да отработим наученото. Нови упражнения и комбинации се вкарват по-бавно, защото постоянно идват нови момчета, които първо трябва да научат основите, но всеки, на който му е интересно, има желанието и постоянството да се занимава, е добре дошъл.

Мислите ли, че новодошлите чужденци ще ви подсилят?

Мирослав: През последните няколко месеца отборът ни се радва на вниманието на чужденци, главно от Германия и Англия. Новодошлите, както повечето от нас, учат медицина и проявяват голям интерес към американския футбол. Те са източник на нови идеи, а също и на голям опит, тъй като са тренирали от няколко години в страните си, където този спорт е развит сравнително добре, за разлика от България, където тепърва с бавни, но сигурни крачки градим бъдещето на най-гледаното спортно шоу в света.

[cml_media_alt id='4044']Plovdiv Wolves 05[/cml_media_alt]

снимки: Yorgos Papadopoulos