„Площад Мароко“ в мол Галерия

ploshtad marokoОт 16 декември 2011 до 16 януари 2012 горещо Мароко ще стопля пловдивчани с арт приказка в мол Галерия. Живописни и пластични творби на африкански творци, мебели, ювелирни предмети, тъкани, лампи, фотоси – един вълшебен дух цял месец ще властва в града на тепетата.

Живописни творби на Сана Алами и други марокански художници, пластики и лампи от папие-маше на Шафик Субаи ще огреят прекрасното изложбено пространство в мол „Галерия Пловдив” /2-ия етаж, зад стената за катерене/. Диханието на Мароко няма да е пълно без занаятчиите. Разхождайки се на импровизирания, разположен върху 1 000 кв. м, площад всеки ще може да докосне керамичните съдове и предмети, фенери, типичните изделия от кожа. Площадът не би бил пълен без пъстротата на тъкани и костюми, без предметите за бита от туя /африканско дърво/, без мароканските бижута и уникалните мебели, вплели в себе си усета на ювелирни творци.

Пъстър и многолик ще е духът, който артмениджърите на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Южна България изграждат за любознателния зрител. Загадъчната приказка Мароко ще се разлиства пред посетителя благодарение и на българи, докоснали се до магичното очарование на кралството: „Африка през погледа на Христо Габеров” е живописният цикъл, с който чрез платна ще стъпите на вълшебно килимче и ще се отнесете към мистичния материк. Така, както Габеров и Володя Сорокин с велосипеди прекосиха 23 държави и пълнеха в шепи преживявания от Черния континент. В магията Мароко ще ви потопят и фотографиите на проф. Чавдар Попов (председател на Българо-мароканската асоциация), Мария и Йордан Йорданови, Анна Йорданова, Неделян Нешев и др.

Дали приказка се разказва на един дъх? Едва ли, защото така както необятна е пустинята, така необятен е духът на мистично Мароко. Красивата африканска приказка ще започне с представяне на мароканска чаена церемония. После дъхавата напитка ще се лее за всеки гост, споделил вечерта си с Мароко под покрива на мол „Галерия“.Приказката обещава и още: преди Рождество – на 23 декември от 14 часа всеки може да обогати Коледната си трапеза с вкус от Африка, купувайки марокански сладкиши.

В дните преди Нова година – на 28, 29 и 30 декември от 16 часа – украсете себе си за празничната нощ, канят организаторите. Боди арт с мароканска къна е гарантиран знак за уникалност.
Знайно е, че на Коледа стават чудеса, че лампата на Аладин е вълшебна, че стига да поискате, килимчето може да литне! А „ПЛОЩАД МАРОКО” става сбъднато чудо в мол „Галерия Пловдив” благодарение на клуб „Мароко”- Жана Симеонова, на Шафик Субаи – секретар на Българо-мароканската асоциация, на галерия „Карим” в София и галерия „България” в Мароко и „Сиенит Холдинг”. Посетете „ПЛОЩАД МАРОКО”, той ще е отворен за топла прегръдка всеки ден от 16 декември до 16 януари. Ще ви очаква – пъстър, изпълнен с изненади, настроение и пулсиращо жив.

Източник: Мол Галерия Пловдив