Проект 0

Проект 0

1010986_10202533784378944_1451358816_n

Сега ще ви разкажа за един интересен проект, който показва облагородяване на градска среда, чрез интегриране и перфектно арт позициониране в един изключително любим и известен квартал на Пловдив.
През месец юни предстои реализацията на един различен и уникален артпроект, който ще се позиционира в кв. Капана. Това е Проект 0, който бе представен официално с пресконференция и видео-връзка директно между Пловдив и Ню Йорк в конферентната зала на Дом на културата „Борис Христов“.

Пресконференцията и встъпителните думи за Проект 0, бяха от г-н Стефан Стоянов, заместник-кмет по култура в Община Пловдив, след което авторът Кирил Кузманов, кураторът Владия Михайлова и директорът на фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева разказаха детайлите около Проект 0.

Проект 0 ще бъде позициониран на ул.„Златарска” в квартал Капана, зад Халите. Подобен проект ще бъде изпълнен за първи път в Пловдив. Това е абсолютен арт акцент на една зона в града, която е изключително любопитна и важна за пловдивчани. Интересното е, че съвременните арт проекти намират чудесна връзка с градската среда. Локацията на кв. Капана, където съвременното изкуство ще намери обща визия с архитектурата и духа от 19 век, е изключително интересна. Тази зона, тепърва ще заживее свой собствен живот, коментира заместник-кметът Стефан Стоянов.

Проект 0 е изцяло авторски художествен проект на младия автор Кирил Кузманов, който ни разказа за него, чрез директна скайп-връзка от Ню Йорк. Основната идея е построяването на двойна огледална стена, която ще пресече най-тясната уличка в капана. Още от стартирането на проекта през 2010 г. до май 2013 г. към него са се присъединили 50 човека, групи и организации, като всеки е заявил свой собствен фрагмент от проектираната огледална стена. Това са известни художници, архитекти, професионалисти от различни сфери, живеещи в страната и чужбина. Благодарение на всички тях Проект 0 ще бъде осъществен през месец юни 2014 г. По този начин за първи път в страната е създадено мащабно арт произведение от конкретна идея с подкрепата на различни хора. Към официалното позициониране на Проект 0 ще има и документална изложба, показваща създаването на идеята и реализацията на проекта с Международна конференция, на която ще бъдат обсъдени въпроси за изкуството и градската среда. Изложбата и конференцията ще бъдат в Център за съвременно изкуство – Баня Старинна.

Проект 0 на Кирил Кузманов с куратор Владия Михайлова се осъществява в партньорство с фондация „Отворени изкуства“.
Ретроспективната изложба и междинародната конференция към Проект 0 се реализират със съдействието на Община Пловдив.

Нека подкрепим Проект 0 на официалната им страница и идеята за съвременното изкуство в градска среда. Повече за проекта и детайлите, около него може да откриете тук: Project 0