Старата печатница на Христо Данов в Пловдив става средище за развитие на предприемаческото общество

Старата печатница на Христо Данов в Пловдив става средище за развитие на предприемаческото общество

Какво знаете за предприемаческата екосистема в град Пловдив?

Хората от “Start It Smart” имат клон тук и отскоро канят успешни предприемачи и експерти, които споделят своитe истории и експертиза пред главоломно нарастващата аудитория в Пловдив. Преди месец, един от основателите на рисковия инвестиционен фонд 11 изнесе изключително полезна лекция на тема “Дялови инвестиции и отношения между основатели”. Събитието се състоя в  “Hackafe” – втори дом на IT ентусиастите от града под тепетата. Същите тези хора, които стоят зад пловдивският клон на “Start It Smart”, организираха за втори успешен път “Startup Weekend Plovdiv” през месец Март. Всеки знае че Пловдив е град пълен с хора на изкуството, за които има много места, едно от които е „Творческият комплекс Инкубатор“. До скоро обаче в града под тепетата липсваше място в което се помещават и творят хора от различни индустрии.

“Biz Labs” в светлината на прожекторите.

Иван Джеферов които се занимава с програмиране вече повече от 10 години се среща с Стефан Крушев които живее в Швейцария и работи в банковия сектор. След дискусия двамата разбират за общия си интерес към споделените офиси. Решават да създадат  пловдивско  пространство помещаващо професионалисти от различни сфери и така се ражда “Biz Labs”.

 Интересна част от историята е че на мястото на което се помещава “спейса”, преди е оперирала печатницата на Христо Г. Данов, съвременник на Стефан Стамболов, Пенчо Р. Славейков и други.  Той е основател на модерното книгоиздаване в България с дейност от Варна до Виена. края на 18-ти век Данов е бил кмет на град Пловдив.

 Така фундаментален елемент в идеологията на  “Biz Labs” става създаването на епицентър, място – “Печатница за успешни идеи”. Както сами се досещате на място на което се събират хора с различна професионална експертиза. Съществуват прекрасните предпоставки за интересни разговори, обогатяващи запознанства и разбира се колаборация.

 “Biz Labs” – една идеология с много посоки.

 Вече повече от половин година бизнес инкубатора “Biz Labs” се радва на интерес към една от услугите които предлага – споделено офис пространство. Атанас Терзиев, който се занимава с маркетинга, след поканата на Иван и Стефан, определя “Biz Labs” като стартъп в истинският смисъл на думата, защото стратегията се гради на принципа на тестване и валидиране на хипотези, като се работи върху развитието на палитра от B2B и B2C услуги. Стараем се да следваме принципите в “LEAN” философията.

 Към днешна дата пространството и главен офис на компанията помещава професионалисти, които ценят креативността във всеки аспект на думата. Вратите им са отворени за всички, които търсят колаборация, а също и среда за личностно и професионално израстване.  Там може да откриете студиото за бутикови мобилни приложения Touch Awesome и различни професионалисти в сектори като маркетинг, информационни технологии, счетоводство, човешки ресурси, дизайн, фотография и т.н.

 Една от основните цели на “Biz Labs” като институция е постоянното споделяне на знания с общността с цел подпомагане за устойчивото развитие на една социално ориентирана бизнес екосистема в Пловдив. В споделеното си пространство “Biz Labs” помещават редица клубове отворени за нови членове:

  • На срещите на местният клон на международния клуб “Toastmasters” ще имате възможността да развиете oраторските и лидерските си умения, а също и да научите за психологията на разговори през голяма аудитория
  • На месечните срещи на “LEAN” общността ще присъствате на разнищване на мениджмънт въпроси, както и дискутиране на приложимостта на иновациите свързани с така любимата на много компании, “LEAN” философия.
  • “UX” групата е съставена от хора – специалисти на тема потребителско преживяване (User Experience) и важността му за успеха на един бизнес. На техните срещи можете да научите за основите и тенденциите в индустрията, както и да обмените опит.
  • Следващата цел на “Biz Labs” в тази посока е създаването на серия специализирани обучения и семинари свързани с програмиране, продажби и финанси.

Хората от екипа определят  “Biz Labs” като предприемачески център с идеална цел създаване на устойчива бизнес екосистема в Пловдив и региона.  Техните членове имат достъп до богата мрежа от специалисти, ресурси и потенциални инвеститори, и ментори. Всичко това създава едни прекрасни условия за стартиране на бизнес или  разширяване дейността на вече функциониращ.