Стефка Цанева ни разказва за Sofia Queer Forum

Стефка Цанева ни разказва за Sofia Queer Forum

[cml_media_alt id='4582']Stefka Tsaneva_2014[/cml_media_alt]Следим върху какво работят понастоящем Лицата на Пловдив. Стефка Цанева, която познаваме като куратор на миналогодишното издание на фестивал „Улица Отец Паисий“, ни разказва за Sofia Queer Forum, връзката му с Пловдив, както и за връзката между публичното и личното пространство. 

Sofia Queer Forum се случва за втори път. Инициатива е на Нови леви перспективи,  Боряна Росса и Станимир Панайотов. Форумът се случи за първи път през 2012 година и тогава беше доста мащабно събитие, което включваше страшно много локации, събития. През 2013 форумът гостуваше на фестивал „Улица Отец Паисий“, след което бях поканена да бъда куратор на изданието през 2014. Тази година ще бъде по-концентриран, с по-малко локации.

Моята концепция за тазгодишното издание е „Манифестации на личното“. Интересувам се от това какво е лично и какво е публично и как моето лично пространство, показвайки го навън, става публично, и как личното, отклоняващо се от хетеро нормата, веднага става публично. Разглеждам личното пространство като привилегия на хетеро нормата.

С форума се опитваме да дадем дефиниции на този непознат термин queer. Дефиницията е доста трудно нещо. В България има изследвания на пола, в Германия – където аз съм учила – има gender studies, queer studies, те са изключително развити, в Щатите още повече. Queer за мен е отхвърляне на всякакви етикети и установени позиции. Не е хетеро, не е хомо, не е би, не е транс.

А какво ще съдържа форумът? Започваме на 29 май  с откриване на групова изложба в галерия Васка Емануилова. Участват български автори, сред които Воин де Воин, Иво Димчев, Антония Гурковска, Наталия Тодорова, Лубри, Боряна Росса, Кирил Биков, Красен Кръстев, Паул Дунка Станка Колева, Светозара Александрова. Всеки един автор има различен подход към концепцията.

На 30 май откриваме изложбата „Емоционални обекти“. Имахме акция за набиране на „емоционални обекти“. Всеки можеше да предаде или снима вещ, която е свързана с ЛГБТ или куиър история, и да ни прати каква е историята. Може да е химикалка, тениска… Ще аранжираме изложбата в the fridge & Хаспел. Ще бъде много интимна изложба.

На 31 вечерта ще завършим с парти в Жул Верн, Dream Machine ще има участие, където ще се представи визуална музика. След това Воин де Воин и Жулиета Интергалактика ще пускат музика.

Ще имаме лекция на Ейми Брицгел, тя преподава в Абърдийн в Шотландия. Направила е едно от най-мащабните проучвания за пърформънс и джендър в Източна Европа. След това ще има паралелна дискусия със Снежанка Михайлова и Лъчезар Бояджиев. През юни ще има прожекция на филма „Будни синове“ на режисьора Кимбърли Рийд. На 26 юни ще бъде премиерата на новия филм на Олег Мавромати „Няма място за новите кучета“.

Закриването на форума е на 5 юли в Галерия Васка Емануилова, парти в the fridge & Социален център „Хаспел“.

снимка: Yorgos Papadopoulos