Филм за Нощ/Пловдив

Филм за Нощ/Пловдив

Нощ/Пловдив е онова събитие от културния живот в града ни, което оставя стъпки. Стъпки, по които вече над 11 години се стремят да вървят бъдещите арт вдъхновители. България насочва погледа си към Европейската столица на културата за 2019 и очаква отговор. Въпросът винаги е един и същ: „Имаме ли място в съвременното изкуство?“ Имаме.

Блогът на Нощта проследява онези личности, онези събития, които подбуждат интереса на масите. Тази година Даниела Севрийска и Владислав Севов са подготвили филм със случилото се през 2015.

Какво видя нощният блог по време на Нощ/Пловдив, което другите не са успели да зърнат?
Владислав: Сигурен съм, че всичко, което видях, никой друг не е видял . Не е възможно някой да е погледнал нещата от моя ъгъл и да ги е поставил на същото място в съзнанието си. Иначе и ние посетихме същите места, на които бяха още няколко десетки хиляди души. И по-скоро опитахме да посъзерцаваме малко нещата, които много хора просто са зърнали.
Даниела: Нощният блог успя да се наслади на гледката към фестивала от върха на айсберга. Поради специфичната ниша, която заема блога в структурата на Нощ/Пловдив, ние, като редактори, се намирахме в постоянен диалог едновременно с организаторите от „Отворени изкуства“, с участниците, с публиката, с доброволците… Това ни даваше много, но и в същото време изстискваше на моменти съзнанието ни до краен предел , защото ни се струваше, че носим голяма отговорност пред всички тези хора, с които общуваме и че някак не съумяваме да представим нещата толкова пълнокръвно и „триизмерно“, колкото ги виждаме в самите себе си.

Промени ли се атмосферата на културните събития в Пловдив и как се усеща една такава промяна?
Даниела: Преди години, не помня къде, се натъкнах на фразата, че културата е бавен процес. В този смисъл, вярвам, че Нощ/Пловдив, а и всички останали фестивали, които се случват все по-често в града ни, успяват да ускорят донякъде нейния „метаболизъм‘. За съжаление, като че ли все още ни липсва непредубедеността, с която да подхождаме към различните видове изкуства и техния изследователски дух. Понякога просто трябва да оставим за малко настрана житейските си натрупвания, предварително зададените посоки на интелекта ни и да експериментираме с границите, страховете, а защо не и с комплексите си, свързани с разбирането ни на културата. Не е казано, че всичко, което ще видим – ще ни хареса. Но без да си минал поне няколко пъти през процеса „Проба-грешка“ или без да си дал шанс на дузината заслужаващи внимание културни инициативи в Пловдив и паралелно с това да отричаш техния ефект върху съживяването на било творческата, било предприемаческата енергия е града ни – за мен това е критикарство на дребно.
Владислав: „Нощта“ е културно събитие, което запазва атмосферата си и това е добре. Промяната се състои в стремежа към все повече информирана публика, подкрепата към все повече млади артисти, превръщането на Кураторската програма в традиция… Това също опитваме да покажем във филма през споделеното от участниците във фестивала. Не знам как да отговоря за атмосферата на културните събития като цяло, тъй като те са разнообразни и са доста и в някои от тях се усеща промяна, в други не. И въобще темата за промяната е деликатна точно сега, нали?

А ще има ли документален филм… за всички Нощи?
Владислав: Чудесна идея.
Даниела:  Говоря от свое име, макар да мисля, че Влади и останалата част от екипа на фестивала ще се съгласят с мен – на нас много повече ни се иска да има зрителски филмИ от Нощ-та. Стискам палци оттук-нататък нощният блог да не е монополист в документалистика, а благодарение на все новите и нови технологични улеснения – да му се налага да се конкурира с заснетото от личните камери на гостите на Нощ/Пловдив.

Събитието във Facebook