Фитнес, Майна

Фитнес, Майна

Като заклет фитнесджия съм обиколил доста зали в любимия ни град. Обичам да сменям обстановката през известен период от време и обикновено имам карти за най-малко два фитнеса. Всяка зала си е отделна микро-общност с характерни порядки и особености, които са ми любопитни. Погледнато от тренировъчна гледна точка, сменям фитнесите, заради различните уреди – на едно място решавам, че имат много подходящи уреди за коремна преса и крака, на друго за гръб и т.н. Никога не ми е пукало дали фитнесът , в който ходя, е луксозен или не толкова. Достатъчно  е да има функциониращи уреди и добра вентилация и съм готов за подвизи. Сега ще споделя с вас впечатленията ми от няколко пловдивски  храма на физическата суета и надявам се с текста да бъда полезен за неизкушените все още или пък тези, които се двоумят къде да тренират.

  • Фитнес „ПЕРЛА“, ул. “Иван Вазов” №94

„Перлата“ е придобил култов статус сред заклетите бодибилдъри. Ако си от тези, които искат да разходят новия си анцуг Адидас и да говориш безконечно по i-Phone-a си, докато се правиш, че въртиш педалите на велоергометъра, по добре забрави за този фитнес. В „Перлата“, ходят наистина хора, които искат да спортуват. Без значение каква марка са анцуга или маратонките им. Фитнесът има поток от редовна клиентела. Повечето вътре се познават и атмосферата като цяло е приятна. Музикалният фон в повечето случаи е Радио 1 Рок, което подчертава още повече индивидуалността на мястото, имайки предвид, че подобна музика в друг фитнес не съм чувал.

Личен коментар: Може би любимият ми фитнес, именно заради атмосферата и хората. Фитнесът като цяло напомня залите, където тренираше героинята на Дженифър Бийлс във „Флашданс“, демек времето там е спряло някъде в 80-те като интериор, но уредите са напълно функциониращи и оборудването е на добро ниво. Тълпата и обслужващият персонал са винаги ведри и усмихнати. Това е нещото, с което ме печели „Перлата“.

Аудитория: мъже и жени, средна възраст: 18-40 год.

  • Фитнес „Симфония“, улица Авксентий Велешки, до Градската градина

Симфонията е от фитнесите, които наскоро препосетих. Имах неприятен спомен от там, свързан с това, че когато бях веднъж преди години, видях че дисковете и дъмбелите нямат индикация за теглото на тях. Беше доста неуютно също. Наскоро, го посетих отново, заради приятел, който тренира там и бях приятно изненадан от ремонта, който са му спретнали. Но пък установих отново някои негативи, като недобра вентилация (повечето подземни фитнеси имат този проблем). Също така недобре изолираната с подходящ материал област където са дъмбелите, което е довело до изкъртен ламиниран паркет на пода. Иначе тежестите вече имат залепени числа с теглото от стикерно фолио.

Личен коментар: Не е от фитнесите, които бих посещавал. Главно заради уредите. Въпреки че изглеждат добре, те не са комфортни. За сметка на това е един от най-евтините фитнеси в града. Еднократно посещение преди обяд е 2.00 лв, а следобед 2.50 лв.

Аудитория: млади хора като цяло, 18-30 год.

  • Фитнес център „ДКЦ II Пловдив“

Учудващо, преди малко се натъкнах на следния текст в интернет: „В ДКЦ II се намира и един от най-големите и модерно оборудвани фитнес центрове в Пловдив.“ Нека това не ви залъгва да отивате с големи очаквания. Въпреки че това е мястото, където съм прекарал най-дълго време по лежанки и хеви-метал уреди (живеех наблизо), в никакъв случай не бих потвърдил по-горе цитираните думи за тази зала. Ако страдаш от клаустрофобия, не ходи там! Помещението в по-голямата си част наподобява дълъг и тесен тунел, а уредите са разположени по протежението му. Лятото, че и зимата, ако тренираш в края на този своеобразен тунел, директно получаваш 2 в 1 – фитнес + сауна ! Посещава се предимно от мъже, тъй като уреди за жени почти няма, а и жените рядко рискуват да пристъпят в окупираната от потни, миризливи мъже зона (тунела), заради острата мускусна смрад, носеща се оттам.

Личен коментар: В ДКЦ 2 – ако живееш наблизо и те мързи да ходиш до по далечни фитнеси. Ходиш и ако си студент в УХТ (ВиХиПиХи). И ако си полицай от районното наблизо…

Аудитория: смесена 18-50 год. предимно мъже и 5-6 ентусиастки

  • Total Sport Fitness, ул. „Екзарх Йосиф“ 13

ВНИМАНИЕ: Всеки, който иска да дефилира вместо да тренира – това е мястото! Това в кръга на шегата го казах, но има известна доза истина, разбира се. Фитнесът беше създаден преди доста години като най-модерния не само в Пловдив, но и в България. Голямо пространство, дизайнерски пипнат интериор, американски уреди, скуош кортове, йога, спининг и какво ли още не. С времето обаче е изгубил онзи блясък, който имаше в началото. Изглежда неподдържан и занемарен. И някак не върви да дадеш 8 лв за тренировка за тези условия в момента.

Личен коментар: За клиентелата на  Тотал Спорт фитнес, да ходиш там е въпрос на чест и обществен статус. Тренираш ли там – благосъстоятелен трябва да си. Аз лично не се чувствам особено комфортно там, а и цената наистина е необосновано висока.

Аудитория: смесена, посещаван предимно от хора над 30 год.

http://www.totalsport-bg.com

  • NITRO FITNESS, бул. „Марица“ 154 , зад Billa 1 на бул. „Шести септември“

Ето една доза свеж въздух за фитнес любителите! Съвсем нов, отворил врати в началото на декември 2011, Nitro Fitness дава индикации да се превърне в един от любимите ми. Той е нов, чист, със страхотна вентилация, много добре оборудван на американската компания Precor Icarian и кардио Life Fitness. Обслужващият персонал заслужава адмирации – много симпатични и приветливи момичета ви посрещат, когато влезете във фитнеса, а инструкторите са наистина там, за да помагат, а не да си клатят краката.

Личен коментар: В момента посещавам този фитнес, тъй като се възползвах от много изгодна промоционална оферта за карта. Много съм доволен и определено ще продължа да го посещавам и след изтичане на промо картата ми.

Аудитория: смесена, 25-40 год.

http://nitrofitnessclub.com/fitness/