Михаела Лещова за #loveplovdiv

Михаела Лещова за #loveplovdiv

[cml_media_alt id='3802']Mihaela Leshtova 01[/cml_media_alt]Един град може да бъде представян в различни светлини. Може с традиционно описание в книги за пътешественици или пък с рекламен билборд. Получаваш късче история, което да те накара да посетиш мястото. Михаела Лещова е избрала различен способ за популяризирането на града ни. Тя стои зад профила loveplovdiv в Instagram. Понякога е толкова лесно да допринасяш за мястото, което обичаш.

Как се роди идеята за loveplovdiv?
Идеята се роди в един зимен снежен ден, в който залях с кафе лаптопа си и от части заради едно мое пътуване до Рим. Тогава работех онлайн и внезапно се оказа, че няма как да го правя за известно време. А след като се върнах от Рим имах много голямо желание да виждам всеки ден местата, които съм посетила, защото бях запленена и омагьосана от Вечния град. Затова потърсих различни блогове и страници във фейсбук, накрая и в Instagram. Интересното е, че намерих една група от хора, които снимат всеки ден пиаца Навона и Фонтана Ди Треви и дори си организират Instagram срещи. Всичко това породено от любовта към любимия им град. И така, онази вечер вместо да цъкам на лаптопа, се ровех в Instagram и се замислих, че след като аз искам да гледам всеки ден снимки на живо от Рим, със сигурност има някой, който иска да гледа снимки от Пловдив. В общи линии е това. Магията на Рим ме вдъхнови да покажа на хората любовта си към Пловдив – единственият град, в който някога съм се чувствала щастлива и спокойнa. Ето защо: #loveplovdiv.

[cml_media_alt id='3803']Mihaela Leshtova 02[/cml_media_alt]Към момента има около 2200 последователя. Считаш ли, че проектът ти е успешен?
Успешен.. Не знам точно как да го нарека, като цяло това започна много на шега, без да знам до къде ще ме доведе. Успех е, че има хора, които всеки ден ми благодарят, че съм им показала днешния залез от Сахат тепе, че съм ги прехвърлила мислено на Гребната, докато аз съм там или че просто съм видяла Альоша от различен ъгъл.

Освен, че публикуваш снимки на места в града, споделяш и информация за историята им. Мислиш ли, че Instagram е подходящо място за обучение един вид?
Някои хора си представят, че в Instagram ще се нагледат само на selfie-та и снимки на обяда и закуската на приятелите им. Но това далеч не е така. Изобщо не предполагат, че Instagram може да им предложи доста повече от баналните снимки, които сме свикнали да гледаме. Instagrаm е пълен със специални профили за различен тип фотография, мода, здравословно хранене, фитнес и какво ли още не.  Аз например следвам много хора, така наречените travelers или травълблогъри, които посещават различни дестинации и споделят впечатленията си, препоръчват заведения и ресторанти. Друго, което ми се е случвало, е да получа коментари от туристи, които ми благодарят, защото са използвали профила, снимките и геотаговете за пътеводител. Така че със сигурност Instagram е доста полезна социална мрежа.

Каква е следващата ти цел?
Да открия ново място или кътче, което да снимам? Това със сигурност ми е цел всеки ден, ако имам възможност. Мислила съм  за доста различни неща, свързани с loveplovdiv, но ще ги оставя за по-късен етап. Иначе съм регистрирала lovebulgaria и тайно се надявам след време да обикалям и да запълня и неговата галерия.

Защо Пловдив трябва да стане Европейска столица на културата?
За мен Пловдив е много повече от Европейска столица на културата. Пловдив е вдъхновявал много хора през годините, които са дали много на културата…и няма причина да не го направи успешно и през 2019.  И един интересен факт: Градът под тепетата е едно от малкото места, където в радиус от 200 метра може да откриеш античен римски стадион, стара турска джамия, православен християнски храм и къщи от началото на 20ти век.

[cml_media_alt id='3804']Mihaela Leshtova 03[/cml_media_alt]