Иван Джеферов и Атанас Терзиев от Biz Labs

Иван Джеферов и Атанас Терзиев от Biz Labs

Срещнахме се с Иван Джеферов и Атанас Терзиев от Biz Labs. Поговорихме си за нещата, които се случват покрай тях, за Пловдив и за младите хора в града ни. Причината беше денят на отворените врати, който те организират на 13 септември.

Първоначално беше „Печатницата“ защо сега се наложи тази промяна да бъде „Biz Labs“?
Иван: Хората не разбират всъщност какво значи и решихме да го сменим с нещо разбираемо.
Наско: Когато казвах, че отивам в  „Печатницата“, хората си мислеха, че отивам в истинска печатница. Получи се малък маркетингов  лапсус. Ванката и Стефан бяха кръстили пространството така, защото първата печатница на „Христо Г. Данов“ е била на мястото на сградата в която се помещаваме днес.
Иван: Като цяло има хубава история, но все пак е важно името ни да се запомня лесно и да се свързва с това, което правим.

Какви хора очаквате да идват при вас?
Иван: Креативни хора, които ценят личната си свобода. Професионалисти с различни умения като софтуерна разбработка, дизайн, маркетинг, продажби, човешки ресурси, някакъв вид изкуство.

Ще имате курсове по лидерство, но като че ли в днешно време липсва лидерството. Кои са млади лидери в момента според вас във вашата област?
Иван: Добър пример за млади лидери са предприемачите, които правят нещо, което променя света.
Наско: Конкретен пример аз се сещам за One+, една компания, която е на по-малко от 2 години и произвеждат смартфони, основателите са на 25-26 години, а компанията расте и се развива главоломно.

Каква аудитория целите?
Наско: Като цяло ние търсим млади и амбициозни хора. Те са основната ни аудитория.
Иван:   Желаем да помагаме на стартиращи компании, в това да реализират дейността си.  Има много успешни предприемачи в Пловдив, за които не се говори, но определено имаме какво да научим от тях.

Какво да очакват хората от откриването?
Наско: Ще направим представяне на нещата, които са се случили за краткото време, в което съществуваме. Целим да бъде полезно, приятно и да свързва хората по правилен начин.  Искаме да покажем на хората че помагайки едни на други ще бъдат по успешни и така ще оставим един по-добър Пловдив след себе си.

Казват, че Пловдив се развива много добре, специално в областта на IT технологиите. Факт ли е това?
Иван: Абсолютно. Пловдив е едно от най-добрите места за това в България.

Какво очаквате да се случи в близките 2-3 години и по-скоро какво е наложително да се случи?
Иван: Развитие и подобрение в  образованието. Там силно куцат нещата.
Наско: Соц педагогическите методи на преподаване не са ефективни. Всичко, което научих за икономиката и бизнеса, беше благодарение на интернет. Образованието трябва да бъде доставяно с повече практически примери.

Ще се обвързвате ли с някакви университети в Пловдив или директно ще търсите студенти?
Иван: Ще се свързваме, да. Работим и върху проекти, които ще помогнат на студентите в професионалното им развитие.

Какво им липсва на нашите студенти?
Наско: Мотивация и хъс най-вече.
Иван: Липсва им чувството за лична отговорност,  не им се вменява това, че тяхното развитие и техният успех зависи от тях самите.
Наско: Да, системата завършваме университет, осигуряват ни работя, която работим 40 години и се пенсионираме вече не работи.