DOMUS REBUS

DOMUS REBUS

От PLOVEDIV продължаваме да търсим новите, нетипичните за града ни места. Такова е и DOMUS REBUS – Къщата на загадките. Срещнахме се с Натали Симеонова, която ни разказа за идеята, за българите и логическото им мислене, както и какво предстои да се случи в Къщата.

Как се роди идеята за DOMUS REBUS?

Domus Rebus 03_2015DOMUS REBUS идеята се роди след спонтанно посещение на подобен вид пъзел-стая в чужбина. До преди това двамата с мъжа ми дори нямахме представа, че такъв тип забавление изобщо съществува! И понеже и двамата сме хора, които обичат предизвикателствата, то още в мига на излизане от играта, поглеждайки се и дори без разменена все-още дума, и двамата инстинктивно знаехме, че искаме да създадем наше собствено предизвикателство за всички други хора като нас, в любимия ни, роден град Пловдив. Хора, които обичат да предизвикват себе си, да изпитват положителен адреналин и да искат и умеят да се забавляват чудесно, заедно със свои приятели и близки.

С какво се различава пловдивската къща от една в Германия примерно?

Пловдивската къща се различава изцяло не само от която и да е германска такава, но и от всяка една друга по света, защото е измислена изцяло и само от нас. Идеята и принципът на създаване на този тип игра е всяка една пъзел-стая да е уникална и единствена – със собствен сюжет/история, собствени задачи и т.н. В DOMUS REBUS много залагаме и на самата история, а не само на поредица от задачи, които трябва да бъдат решени в рамките на 60 минути. Визията ни за това единствено по рода си преживяване е, че играчът изживява най-пълноценно една такава игра, когато успее изцяло да „влезе в обувките“ на главния герой и за този един час да се откъсне и забрави за своето ежедневие и проблеми и да стане част от един друг, паралелен свят. За тази цел сюжетът е изключително важен!

И в тоалетната е интересно!

И в тоалетната е интересно!

НО, нека уточним – с паралелен свят ние нямаме предвид виртуален такъв, свързан с компютър, екран, клавиатура и мишка, а съвсем реален и истински, в който ТИ определяш правилата и ТИ си човекът, от който зависи всичко, което се случва. Буквално като във филм . В играта ТИ не си вече само ТИ, а просто взимаш най-добрите си качества като бързата си и логическа мисъл, съобразителност и наблюдателност, и ги „обличаш в костюма“ на главния герой, в който се превръщаш.

Това е и основната причина да изградим и втора пъзел-стая (името й е The House of Cards), която в близките дни ще бъде готова. Причината да полагаме толкова усилия по нейното създаване са всички хора, играли веднъж при нас, които още след излизането си от The Missing Elements (нашата първа пъзел-стая), първите думи, с които ни посрещат са „Толкова е яко! Искам пак! Кога ще направите втора стая??“

Мислиш ли като цяло, че българите съумяват да прилагат логика под напрежение?

Определено! Ние, българите сме изключително изобретателни и предприемчиви като народ и това е всеизвестно. Умеем да правим много неща, паралелно с официалната ни професия, а това в такъв тип преживяване може да е само от полза! А, относно живота под напрежение – това е нещо, което повечето от нас са овладели до съвършенство.

Хубавото е, че в DOMUS REBUS напрежението е само един положителен адреналин, който те разтоварва от ежедневието ти и от негативното напрежение, което те прави уморен, раздразнен и нещастен. След играта в „КЪЩАТА НА ЗАГАДКИТЕ“ се чувстваш изключително освежен и зареден с енергия. Поне така твърдят стотиците хора, играли вече при нас.

А деца могат ли да се включват?

Разбира се! Вече многократно сме посрещали семейства с деца, които са преживявали заедно вълнението DOMUS REBUS. За играта възрастови ограничения няма като единствено е препоръчително децата да са малко по-големи, за да могат да бъдат дейна част от целия процес на игра и забавление. За да могат да играят самостоятелно (без възрастен придружител), участниците трябва да са навършили 14 години. Всички млади търсачи на силни и позитивни усещания под тази възраст са добре дошли при нас с поне един възрастен придружител.

Може да научите повече за играта тук.

А, ако сте любопитни с какъв тип загадки ще трябва да се справите в стаята, може да потренирате с многобройните логически задачи и зрителни ребуси, с които държим в кондиция всички наши верни почитатели.