Empatheast: как да променим света със силата на емпатията

Empatheast: как да променим света със силата на емпатията
[cml_media_alt id='4134']Да се поставиш в обувките на другите [/cml_media_alt]

По време на уъркшопа по дизайн мислене участниците трябваше да направят костюм, който състарява носещия го, сн. Empatheast

Стискам ръката на моята водачка и извървявам безкрайно бавно десетина метра. Очите ми са вързани. Нищо не виждам. Освен това ужасно ме е страх.

Това упражнение, макар и само за няколко минути, ме кара да се поставя на мястото на незрящ човек, да разбера част от усещанията, мислите и трудностите, през които той преминава.

Именно „поставянето в обувките на другия“ бе водещ принцип на провелия се миналия уикенд в Пловдив форум за социална промяна Empatheast.  В продължение на три дни над 350 гости от повече от 10 държави бяха предизвикани да излязат извън зоната си на комфорт, за да разберат как посредством емпатията бихме могли да направим живота на общността си по-добър.

Темите на форума бяха разнообразни – образование, етично финансиране, климатични промени, подкрепа на местното производство, общности в неравностойно положение. Няколко бяха очертаните от почти всички лектори тенденции:

Де-растеж (de-growth): „За компаниите вече не е достатъчно да работят за растежа си, те трябва да мислят и за ползите, които носят за общността.“, каза Джейсън Нарди от Banca Etica. Прекаленият икономически растеж влияе негативно не само на околната среда, но и разрушава връзките между хората. На Empatheast бяха дадени примери за успешно изградени малки групи, които работят за подобряване на качеството на живот в своя район – било то за по-добра храна (Kartofelkombinat) или за намаляване на въглеродния отпечатък в квартала.

Именно изграждането и поддържането на силни местни общности (local communities) бе посочено като фактор от съществено значение по време на форума. Доверието между хората, а не парите, е горивото, което задвижва новата икономическа система, сполучливо наречена от Джефри Бийсън  „Collaborationism“.

За да се случи промяната обаче, са необходими диалог и нови начини на решаване на проблемите. „Често когато погледнем като експерти към един проблем казваме „Аз знам как да го реша“. Това е пример за линейно мислене. В действителност, обаче е необходимо да изследваме взаимовръзките и влияещите върху системата фактори и така да намерим най-доброто решение“ обясни Хюс Хайсен в уъркшопа си по системно мислене. Той акцентира върху ролята на образованието в изграждането на по-добро бъдеще и очерта три основни насоки за развитие: „Децата трябва да познават себе си, мястото си в общността и в системата. Само ако постигнем това „тройно фокусиране“, за което говорят Питър Зенге и Даниъл Голман (В книгата си The Tripple focus – A new approach to Education) бихме могли да разчитаме на устойчиво бъдеще за обществото и планетата“, отбеляза Хайсен.

Емпатията не остана само на думи – на участниците в уъркшопа по дизайн мислене на Елина Желева им се наложи да се поставят на мястото на служители на авиокомпания, които трябва да посрещнат гнева на пътниците заради отменен полет. След това се превъплътиха в инженери и измислиха специален „остаряващ“ костюм, който създава на носещия го усещане за болки в крайниците, скованост и намалено зрение. Даниела Димитрова пък помогна на участниците на форума да разберат света на незрящите и да общуват, изключвайки зрението си по време на „Диалог в тъмното.“

Именно енергията на съпреживяването бе това, което отличи Empatheast от други подобни събития. Форумнът не само събуди вдъхновението на присъстващите, но и ги провокира да се включат, да погледнат нещата от друг ъгъл и да потърсят решения на реални проблеми.

Изборът първият Empatheast да се случи именно в Пловдив едва ли е случаен – с успешната си кандидатура за Европейска столица на културата 2019 градът доказа на практика колко силна може да бъде една местна общност, когато реши да действа заедно. От пловдивчани зависи дали форумът ще се случи отново под тепетата. И дали сред лекторите ще има хора, осъществили идеята си за позитивна промяна именно в Пловдив, които да вдъхновят и други градове.