Интервю с EU Japan Fest

Интервю с EU Japan Fest

В специално интервю за PLOVEDIV своите мисли за връзката между Япония и Пловдив в контекста на Европейска столица на културата споделя Такако Саеки, програмен мениджър към EU Japan Fest. Тя е в града ни във връзка с Форум 2019.

Културата в Япония и тази в България са коренно различни, когато говорим за традиция. Каква симбиоза очаквате да се получи? 

Нашата традиция се е видоизменила, въз основа на влиянието на другите страни. Тя няма как да остане същата, тъй като хората я пречупват през своите виждания и разбирания и във всеки момент създават нови посоки и пътища. В този процес същевременно имаме и възможността да запазим идентичността си. Това се случва дори и в точно този момент – като химическа реакция в глобализацята. И освен традициите и културата ние имаме и близко октношение към хумаността. Вярваме, че Европейска столица на културата играе именно такава главна роля да създава нова вълна на взаимоотношения, в която включва целия свят.

Какъв тип проекти ще търсите – тези, които разчитат на историческия аспект или на съвременния прочит? 

Ние не подкрепяме определен жанр или вид проект. За нас не е същностно дали проектът засяга традиционни изкуства или съвременни. Нашата роля е да подкрепим това, което местните твроци и Фондация „Пловдив 2019” искат да постигнат в рамките на Европейска столица на културата. Дори самите ние не знаем всичко, свързано с японската култура. Често в работата си срещаме хора, които така силно обичат и се интересуват от японското изкуство, че ние учим от тях. Работата ни с градовете, европейски столици на културата, е низ от прекрасни срещи и много положителни изненади. Едва ли има друг проект, в който на всеки участник да да е дадена възможността да научи толкова много нови неща.

Търсите ли взаимност между минали, настоящи и бъдещи столици на културата или предпочитате да подсилите културния живот в столицата в съответната година? 

Европейска столица на културата не е мисто и просто едногодишен проект, напротив – това е дългосрочна инициатива – от дългогодишната подготовка, през активността на годината на титлата, до наследството, което оставя. Необходими са много страст и енергия. Именно тази енергия докосва всички ни, свързва минало и настояще и бившите, насотящите и бъдещите Европейски столици на културата със света.

България има възможността да участва за първи път и всички са насочили погледа съм към Пловдив, но какво следва, след като се установи приятелството между вашата фондация и „Пловдив 2019“? А след 2019?

Ние сме във връзка с екипа на Фондация „Пловдив 2019” от момента, в който градът спечели титлата, вече 2 години – няма и не е нужен пряк път за постигането на устойчиво партньорство. Вървейки към 2019 можем да срещаме трудности и проблеми, но благодарение на общите цели и идеали те се преодоляват. Европейска столица на културата е уникален проект, в който партньорството никота не е само двустранно. Дори и в малко мащабните проекти винаги има начин да бъдат включени хора. Вярваме, че Пловдив има целия потенциал да се възползва максимално от тази възможност. Всички погледи са насочени към Пловдив и това е един изключително силен стимул, за да се върви с ентусиазъм напред. Ще имате възможност да откъснете плода след много дълга подготовка и пълно отдаване. Нашата роля е да добавим малко вода към почвата, в която семенцата вече съществуват, с недеждата, че така ще им помогнем да се развият и израстнат като дървета със здрави корени, които в бъдеще да оформят гора. Надяваме се, че така, помагайки зад кулисите, създаваме предпоставки проектът Европейска столица на културата да бъде още по-успешен. Нашата роля е да успеем да събере гласовете на различни творци и да ги обединим. Сигурни сме, че успехът на Европейска столица на културата осигурява плодовете за общото ни бъдеще. На никому не е дадено да знае какво ще се случи след 2019 г., но нека работим заедно, за да бъде тя успешна и устойчива. Очакваме го с нетърпение!