ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 🗓

ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 🗓

Ежегодният международен фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK тази година ще се проведе в периода от 18-ти до 27-ми септември. Основната цел на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 е да създаде общности около Марица и така отново да я приобщи. Фестивалът ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града. Ще се опита да обедини около Марица както пловдивчани, така и всички, които имат нещо общо с реката и нейното пространство.

Cover_FB_OAW2015_851x315px[1]

Това е експеримент, целящ приобщаването на река Марица. Приобщаване, което да постави под въпрос функцията на реката като граница между природа и култура, север и юг, “европейско” и “неевропейско”, частно и общо… Приобщаване в смисъла на свързване, споделяне, създаване, отваряне и творене заедно. Приобщаване като откриване на нови форми на съвместно съществуване.

„Идеите, инициативите, водата, въздухът, културите и пространствата, които създаваме заедно всеки ден—всичко това е общо. То е резултат от колективни усилия, проучвания, мисъл и действия във времето и пространството. По време на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 ще изследваме сегашните свързаности в Пловдив и ще създаваме нови такива, както на местно, така и на международно ниво, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай и над реката, на повърхността на водата и под нея.“, казва куратора на фестивала Мерве Бедир. „Ще четем, слушаме, живеем и обсъждаме. Ще ходим на плаж, ще фантазираме, ще гребем, ще се учим, ще действаме, ще създаваме и пресъздаваме край реката.“

Организатори на фестивала са ЕДНО и фондация „Америка за България“, а институционален партньор от 2013 г. е Oбщина Пловдив. Програмата на фестивала г. е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

Гости на фестивала са били имена като Node Office, Noura al Sayeh, NL Architects, Mansilla Tunon, feld72, Rudy Ricciotti, JDS Architects,  Atelier Kempe Thill, Anne Lacaton, Randic-Turato, OFIS arhitekti, Emre Arolat, Raumlabor, Jan Schellhoff от UNStudio, Bernardo Secchi и Paola Vigano, Nils Ole Brandtzaeg, ZOOM Studio, Atelier Oslo, Amin Taha Architects, Salto Architects, Георгий Станишев, GMP, Fantastic Norway Architects, studioBASAR, Fang Zhenning, I/O Architects, OBIA, Mass Studies, Chyutin Architects, Orso Fattinger Architects, Ivan Kucina и Studio 8 ½.

Презентация на фестивала:

[iframely]http://issuu.com/edno_magazine/docs/one_architecture_week_2015-bg?e=0/13941708[/iframely]

Scheduled Събития