pLOVEdiv и неговите вдъхновени млади „творци“

pLOVEdiv и неговите вдъхновени млади „творци“

 

„Творецът“ е най-старият пленер в страната и за първа година е изцяло младежки, като събира младите автори на града. А това са Богдан Върбанов и Ирина Величкова от Художествената гимназия,  Илина Грозева и Галина Желева от Сценични кадри и Ваня Годжелова и Иван Иванов от АМТИИ, както и Ваня Петкова, която е тук да споделя преживяването с прохождащите художници.Освен това гостуват и две артистки Анна Герие, българка прекарала живота си в Париж и Кристине Рийк-Зонтаг, която пък е влюбена в духа и енергията на града. Всички задно твориха в периода от една седмица на темите „свобода“ и „ народните будители“. По този повод пленера започна на 18-ти юли, рожденият ден на Васил Левски, с посещение на родното му място. Там младите автори търсиха вдъхновение и нови впечатления. Нека видим какво са намерили и какво продължават да търсят.

„Цветовете“ първото нещо за което се сеща Ваня, „вдъхновява ме създаването на контрастите и силата на цвета“. Тя завършва АМТИИ и обичам да рисува пейзажи, природата я омагьосва и провокира да я пресъздава по начина, по които я кара да се чувства. Изключително влияние оказва върху възприятията и, усещанията и и емоциите и. Чрез картините си иска да разкрие всичко това и на другите около нея. „Светоусещането на всеки е индивидуално, споделянето е нещо невероятно, което ни помага да направим комуникацията си по лесна.“ Обобщава тя.

Природата е вдъхновител и за платната на Ирина, тя говори с любов към нея и с усмивка разказва за творбите си. „ Сободата се крие в природата, и ние трябва да и се насладим, пътят на всеки е различен, ето тук може да видите и моя. Той води към необятното.” Казва тя.

Ето го и Богдан, намерил красота по време на пътуването, той ни показва къщата на Левски, изобразена с красиви и плавни цветове. Той търси детайла и красотата в това което вижда, показва ни красотата на реализма и неподправеният естествен поглед на нещата.

Вдъхновението за Иван е винаги различно, той твърди, че може да намерим вдъхновение във всичко около нас. „В картините си се водя по вътрешно чувство и предишен опит. Експериментирам и търся различният елемент.“ Иска да намери по модерна визия на темата. А и за тази картина е повлиян от гербовете по старите знамена. Много му допада идеята за мултиплицирането,  работейки по дадена тема му допада да търси асоциативният образ вместо вместо директния, допълва.

И Галина ни споделя, че чрез искуството търси себе си, а вдъхновение търси навсякъде, нямира го в много неща но най-вече в хората , в тъгата  и в щастието.

Илина е вдъхновена от  сценичната адаптациа на спектакълът „Хъшове” на режисьора Александър Морфов, който гледала в Народния театър. „Театъра е една голяма моя любов, и след като ми беше зададена темата, бях сигурна, че това ще бъде концепцията ми. Харесва ми как зрителя, гледаики творбата, може сам да продължи това което аз му подсказвам. Това търся и ме вдъхновява, да пораждам мисли в зрителя и той да сподели моето вдъхновение.“

Домакин на планера е Арт център „Тракарт”.  Там ще бъде експонирана и заключителната изложба на участниците на 25 юли. Всички се обръщат и с голяма благодарност към Матей Матеев, организатор на пленера.