Structura Chaos – Ивайло Николов 🗓 🗺

Structura Chaos – Ивайло Николов 🗓 🗺

STRUCTURA CHAOS синтезира идеи на Ивайло Николов, центрирайки се в темата за стереотипите и съвременния индивид като хаотична система от противоречия и нестабилност. Идентичността се превръща в множество от многостенни изображения и тела с размита дефиниция, в еднородна маса от противоречия, които я затварят в нестабилна система. Индивидът е създател и участник в собствения си хаос, превръщайки го в анонимна и неясна структура, чийто контекст е конфликтно-дигитален, наситен от медиен шум и изтощителни социални предизвикателства: стереотипните маски се умножават в безбройни повторения и заемат главна роля в дефиницията на съвременния Аз. Изиграването на съвременни роли с цел позициониране в масата и определяне на стратегии, начини на действие, описания на външен и вътрешен свят и заявяване на позиции става с помощта на безброй дигитални изображения, социални мрежи и selfie информация зад множество стереотипи и фалшиви емоции и физически характеристики. Обитаваме сферично затворено пространство. Общество, което често усещаме като чуждо, но което обитаваме, защото не намираме друг изход. Навици и ритуали на културната ни система, на гражданските и хуманните ни позиции. Търсим телата и мислите си като изгубено притежание и трофей на егото, защото чувстваме установеното като чуждо, нуждаем се от нова роля, която да ни дефинира – търсим и градим нови странности, докато не ги превърнем в баналност. А истинската идентичност се разводнява в хаотични линии, които рисуват празното, пълнят го със шум, който чуваме внезапно и отеква в безкрайното си повторение.

Хаосът от преплетени селфи линии с неоновите светлини категорично защитава тезата, че личността от 2016 иска да бъде видяна, но не умее да овладее кълбото от емоции и усещания в себе си. Дали човекът, който се САМООПРЕДЕЛЯ, ОБИЧА или изразява ЧУВСТВА в ХАОС, води до реалистични представи за нов тип гражданин, който иска да бъде забелязан, но не знае с какво? Изгубена ли е мисълта ни заради мултитаскинг на битовизми? ЛУДОСТ е днес да стоиш встрани и да сочиш с пръст, защото всички се губят в непрекъснати линии на Аз-а и различните му измерения (пред себе си, пред близките, пред далечните). Нуждата цялата тази многопластовост да бъде разделена на единици е лична – опознаваш себе си чрез огледало, телефон, камера, за да избереш кое изображение от себе си да изложиш пред света. Играеш роля – показваш на другите как се чувстваш и какво се случва чрез изображения, които сякаш губят истинска стойност, когато се умножат многократно, когато центърът не съществува заради повторението. Ежедневните линии, които чертаем, се заплитат в труден за разплитане черен възел, но все така неоново осветен. Стремеж към непознатия КОСМОС няма, присъства единствено необходимост от чуждо одобрение. Със стойност на един лайк. Един лайк за разводнена идентичност на пресушена душевност.

Ивайло Николов
Живее и работи в Мадрид, Испания. Завършва Изящни изкуства в Universidad Complutense de Madrid през 2015 с почетна награда за дипломна работа. Участва в различни колективни изложби и международни фестивали в Испания с рисунки, графики, видео и инсталации. През 2015 получава 1ва награда от конкурса за видео на DA Fest (София) за български артист.

STRUCTURA CHAOS е първата самостоятелна изложба на автора в България. Откриването ѝ ще се състои на 01 септември от 19:30 в PLOVEDIV (ул. Куртевич 3, кв. Капана), като ще заеме два от етажите в сградата. Изложбата ще може да бъде разглеждана до 22 септември.

Scheduled Събития
Map